Bush připustil možnost nechat řízeně zbankrotovat automobilky

Washington - Bílý dům dnes připustil možnost přistoupit k řízenému bankrotu krizí zasažených automobilek. Prezident George Bush tak chce předejít tomu, aby začaly kolabovat chaoticky, což by vedlo k masivnímu propouštění. Primárně však prezident uvažuje o finanční pomoci, která však neprošla Senátem amerického Kongresu.

„Bojím se chaotických bankrotů a toho, co by mohly udělat s psychologií trhů,“ prohlásil Bush. Mluvčí Bílého domu Dana Perinová krátce na to dodala, že Bílý dům je blízko k rozhodnutí, avšak zvažuje více variant. „Něco provedeme,“ řekla. „Automobilovému průmyslu hrozí nekontrolovaný chaos, nechci jej nechat jako dědictví Obamovi,“ uvedl Bush. Bush si nechává stále otevřeny všechny možnosti včetně řízeného bankrotu a především skupina zákonodárců z řad konzervativců se k této možnosti velmi kloní. Opačný postup je pomoc automobilkám z připraveného krizového balíčku původně zamýšleného jako podpora pro finanční trhy.

Pokud by volba padla na řízený bankrot, následovala by zřejmě dlouhá jednání s odboráři a akcionáři. Zpravodaj České televize ve Washingtonu Michal Kubal ale upozorňuje na argumenty odpůrců takového postupu, neboť prý o vozy automobilek v konkurzu bývá mezi zákazníky menší zájem, protože nevěří kvalitě takových vozů.


Americký trh s automobily zažívá největší propad prodejů za posledních 26 let. General Motors, Chrysler a Ford Motor se proto rozhodly zavřít na celý příští měsíc více než 59 továren. Nad dalším osudem předních výrobců se ale vznáší otazník. Chrysler již oznámil, že bez pomoci nepřežije Nový rok.