Jak nepřebrat při půjčení auta z půjčovny?

Praha - Už se vám někdy stalo, že jste se třeba kvůli vážné závadě ocitli bez vašeho čtyřkolého miláčka? Nebo vám vaše dospělé, avšak ještě ne zcela zaopatřené děti oznámily, že si berou vaše rodinné auto na týden k moři? Tyto scénáře nejsou nic neobvyklého. A jak se s takovou situací vyrovnat? Jednou z možností je, půjčit si auto v půjčovně. Za služby takové firmy musíte samozřejmě zaplatit, rozhodně to však vyjde levněji, než koupě vlastního automobilu, ať již nového, či ojetého.

Jak vybrat autopůjčovnu?

Vybrat si autopůjčovnu nebude dnes velký problém. Ve velkých městech jsou jich stovky a stačí jen projít internet, vybrat si typ vozu a zkusit porovnat ceny. „Pokud vám autopůjčovnu doporučí třeba známý, je výběr ještě snazší. Máte alespoň jakousi referenci a nekupujete zajíce v pytli. Ne vždycky jsou totiž ty nejznámější zároveň nejlepší a nejlevnější,“ doplňuje vedoucí jedné z pražských autopůjčoven Josef Prokop.

Smlouvu číst, číst a ještě jednou číst

Že nejdůležitější je pečlivě pročíst celý text smlouvy, sice všichni vědí, ale realita života je jiná. Vždyť to znáte, oslaben vidinou nového zážitku se ztrácí pud sebezáchovy i v banálnějších případech, než je zapůjčení cizího auta.

Smlouva by správně měla obsahovat zejména vymezení toho, co je jejím předmětem, tedy jaké auto si zájemce vlastně půjčuje. Mělo by být také přesně sjednáno, na jak dlouho si vůz půjčuje. Případně omezení, protože v některých případech to může být časové omezení, v úvahu ale připadá také kilometrové nebo jejich kombinace. Samozřejmě musí být ve smlouvě uvedeno i to, kolik bude půjčení stát. A tady se znovu nabízí dvě varianty; buď platíte za dobu zapůjčení nebo za ujeté kilometry. Většinou se ale v nějaké kombinaci používají obě varianty.

„Doporučuji nechat si na místě spočítat předpokládanou cenu za půjčení auta. Tedy včetně ceny s daní i bez daně. Abyste měli alespoň rámcovou představu o ceně. Infarktových situací si užijete na silnicích dost, není třeba si je připravovat při placení,“ upozornil advokát Jan Válek. Zákon o ochraně spotřebitele říká, že celkovou cenu s daní i bez daně musíte znát ještě před zapůjčením věci a podepsáním smlouvy.

Kolik půjčení auta obvykle stojí?

Malý vůz, spíš nákupní taška typu Smartu, vás přijde zhruba na tři sta korun na den i s daní. Ceny za půjčení auta střední a vyšší střední třídy začínají zhruba na tisícikoruně a dosáhnout mohou klidně až tří tisíc. Jenže to není všechno, co zaplatíte. Většinou totiž musíte zaplatit kauci, ta je od pěti do dvaceti tisíc korun, záleží na typu vozu.

Půjčují se i dodávky

Potřebujete na chalupu odvést starou postel a nevejde se vám do vašeho embéčka? Řešením je zapůjčení dodávky. „Má to zásadní omezení, respektive podmínku. Musí vám být minimálně jednadvacet let,“ říká Josef Roubíček, majitel půjčovny. Důvodem je předpoklad, že v tomto věku má již řidič něco naježděno a řízení většího vozu by mu nemělo činit zásadní potíže. K řízení dodávky do 3,5 tuny stačí řidičský průkaz skupiny B. Pokud si ale vyberete větší auto, pozor na to, jaký řidičský průkaz na něj potřebujete.

Při podepisování smlouvy platí stejná pravidla a doporučení jako u osobního auta. V případě, že jste živnostníkem, pronajímatel si ofotí vaše doklady a živnostenský list. Dodávky se totiž občas ztrácejí, a tak se pronajímatelé brání, jak můžou.

A cena? Zapůjčení dodávky stojí kolem 2 000 tisíc na den, většinou s limitem 500 najetých kilometrů za den. Nad tuto hranici se obvykle účtuje od tří korun za kilometr. Na víkendy bývá nabídnuta sleva.

Vůz si dobře prohlédněte

Zásadní rada na závěr zní primitivně, ale o to více důrazně: Auto si před zapůjčením pečlivě prohlédněte a jakékoliv známky poškození zaznamenejte - buď do smlouvy, nejlépe však do jednoduchého protokolu, který bude přílohou smlouvy. A kopie smlouvy i protokolu si pečlivě uschovejte.

Pronajímatel má povinnost předat auto ve stavu způsobilém k užívání. Tedy povinně pojištěno a s potřebným vybavením. I tady ale platí: Důvěřujte, ale prověřujte, takže i tyto „drobnosti“ před odjezdem pečlivě zkontrolujte. Protože pokud je vůz havarijně pojištěn, platíte v případě poškození auta pouze spoluúčast.