Gazprom varoval před narušením dodávek plynu do EU

Moskva - Ruský plynárenský podnik Gazprom dnes opět varoval před možným narušením dodávek ruského plynu do Evropské unie v případě, že se nepodaří srovnat spor o dluh za plyn s Ukrajinou. Mohla by se tak opakovat situace z roku 2006, kdy byly kvůli sporu Ruska a Ukrajiny narušeny dodávky plynu do střední a západní Evropy.

„Nemůžeme vyloučit, že postoj ukrajinské strany a její některé kroky spojené s tranzitem plynu přes ukrajinské území by mohly vést k narušení stability dodávek do Evropy,“ uvedl ve sdělení předseda představenstva Gazpromu Viktor Zubkov, který je zároveň prvním místopředsedou ruské vlády. Upozornil tím na možnost opakování situace, kdy Ukrajinci přistoupili k nepovoleným odběrům ruského plynu z tranzitních dodávek pro zákazníky ve střední a západní Evropě.

Gazprom již minulý týden pohrozil, že od Nového roku by mohl přerušit dodávky plynu Ukrajině, která údajně odmítá splatit své dluhy. Už před časem varoval před vznikem této situace ruský premiér Vladimir Putin.

Ukrajina minulý týden ruskému koncernu zaplatila 800 milionů dolarů, to však byla jen splátka za říjnové dodávky. Za listopad a prosinec a na sankčních úrocích Kyjev dluží Gazpromu ještě dvě miliardy dolarů. Do splacení dluhu koncern, který má monopol na vývoz plynu z Ruska, nepodepíše nové kontrakty, a nebude tedy ani Kyjevu dodávat plyn.