Regulované nájemné zdraží v novém roce o stokoruny v celé republice

Praha - Většina českých měst zvýší od ledna nájmy až na zákonem povolené maximum, nájemníci si tak připlatí většinou několik set korun za měsíc. Radnice poplatky za bydlení postupně zvyšují tak, aby nejpozději do roku 2012 dosáhly tržního nájmu. Po ukončení deregulace má ve většině případů roční nájemné dosáhnout pěti procent z tržní ceny nemovitosti.

Jedno z nejvyšších zvýšení nájmu čeká obyvatele Libereckého kraje. Většina měst i soukromých vlastníků využila maximální možnost zvýšit regulované nájemné, třeba v České Lípě zdraží nájemné ve 180 obecních bytech o 50 až 70 procent. Tam, kde dosud lidé platili za metr čtvereční nájemné 17,80 Kč, zaplatí od Nového roku 26,40 Kč.

Větší výdaje za nájem budou mít i lidé ve Středočeském kraji, nejvíce v bytech čtvrté kategorie, kde budou platit 30,66 Kč za metr čtvereční, tedy o 77,1 procenta více než dosud. Z měst v Moravskoslezském kraji ostravská radnice zvýší regulované nájemné průměrně o 27 procent, Karviná dokonce o 34 procent. Za karvinský byt první kategorie o rozloze 60 metrů čtverečních zaplatí lidé kolem 1 864 korun, což je meziročně o 500 Kč více. V Havířově podraží nájemné v bytech první kategorie o třetinu, v bytech druhé kategorie až o polovinu. Nájemné zvednou také Nový Jičín, Opava, Bruntál i Bohumín.

Podobná situace je na Ústecku. Například v Mostě poroste nájemné o maximální možnou míru 19,5 procenta. Za metr čtvereční zaplatí měsíčně nájemníci zhruba 6 000 bytů nově 21,24 Kč. V bytě průměrné velikosti tak bude měsíční nájem dražší zhruba o 200 korun.

Zhruba o 35-38 procent se zvýší měsíční platby v městských bytech s regulovaným nájmem na Vysočině, v Jihočeském a v Olomouckém kraji, kde se tímto již srovná volné a regulované nájemné. Za byt o rozloze 70 metrů čtverečních v centru Olomouce nájemník zaplatí od Nového roku 3 844 korun měsíčně, nyní platí 2 980 korun. O něco více budou zdražovat radnice velkých měst ve Zlínském kraji, zatímco v Královéhradeckém kraji se bude zdražovat nejčastěji nejvýše o 30 procent. V celém kraji ovšem nájemné v městských bytech různé kvality zdraží od 15 do 59 procent.

Praha bude deregulovat během roku

Většina pražských městských částí zvýší nájemné ve svých bytech výrazně. Za metr čtvereční tak zaplatí Pražané v průměru mezi 60 a 90 korunami. Deregulace se hned po Novém roce nedotkne lidí z Prahy 2, 8, 9, 12 a 17, tyto městské části však budou zdražovat během roku. Byty standardní kvality budou zvyšovat cenu průměrně o 20 až 40 procent, více cena poroste zřejmě u bytů nižší kvality. U těch může být cena v porovnání s letoškem i dvojnásobná.

Tržní nájemné až od roku 2012 se vlastníkům nelíbí

Vyšší růst nájmů v Praze a některých krajských městech v průměru až o 46 procent odůvodnilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) výraznějším růstem cen nemovitostí v posledních letech. Podle původních předpokladů se roční nárůsty uvolněných nájmů měly pohybovat jen kolem 20 procent. Konec uvolňování nájmů byl původně stanoven na rok 2010.

MMR však navrhlo na začátku října rozložení deregulace nájemného až do roku 2012, s čímž ale nesouhlasí majitelé domů. Prodloužení deregulace podle nich může připravit státní rozpočet až o několik miliard korun a je vůči majitelům diskriminační. Na 4 800 z nich žaluje kvůli regulovaným nájmům Česko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Výměnu oken v havířovských domech se snaží zneužít podvodníci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod