Česko chce během svého předsednictví EU zjednodušit čerpání dotací

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj chce během nadcházejícího českého předsednictví Evropské unii usilovat o zjednodušení systému čerpání dotací z evropských fondů. Čerpání evropských peněz by mělo podle ministerstva probíhat mnohem pružněji a rychleji.

„Konkrétním cílem ministerstva pro místní rozvoj v následujícím půlroce bude jednat o možnostech zjednodušení a urychlení čerpání z evropských fondů, z nichž některé mohou být vhodnou reakcí na aktuální celosvětovou ekonomickou krizi,“ uvedlo ministerstvo ve své zprávě.

V současnosti podle ministerstva probíhá například diskuse o uvolnění většího objemu zálohových plateb, než bylo původně plánováno. Tím by se mělo urychlit průběžné proplácení prostředků u finančně náročných projektů, jako jsou mimo jiné stavby.


U takzvaných měkkých projektů, mezi které patří také vzdělávací kurzy, chce resort místního rozvoje zjednodušit vykazování účetních položek. Drobné administrativní náklady do výše přibližně 20 procent by se pak nemusely v projektech podrobně rozepisovat a dokladovat, ale příjemci dotací by je dostali paušálně.

Česká republika převezme předsednickou štafetu 1. ledna 2009 od Francie a po půl roce ji předá Švédsku. Česko je teprve druhou zemí z 12 nováčků, kteří rozšířili řady členů Evropské unie v letech 2004 a 2007, která bude Radě EU šéfovat, a udávat tak směr jednání celé unie. Prvním průkopníkem bylo od ledna do června letošního roku Slovinsko.