Schodek rozpočtu je 19,4 miliardy, nejlepší od roku 1997

Praha - Státní rozpočet loni skončil ve schodku 19,4 miliardy korun. Původně ministerstvo financí počítalo s deficitem 70,8 miliardy korun, který v létě navýšilo na 71,3 miliardy korun. Jde tak o nejlepší výsledek hospodaření státu od roku 1997. Konečný výsledek dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

V roce 2007 hospodařil stát s deficitem 66,4 miliardy korun, což bylo také méně než původně schválený rozpočet. Na letošek počítá ministerstvo financí se schodkem 38,1 miliardy korun.

„Schodek rozpočtu je nižší hlavně díky reformám na výdajové straně. Pokud bychom žádné reformy neudělali, tak by byl deficit minimálně o 50 miliard (korun) vyšší. I když je pravda, že i příjmy se nám podařilo naplnit o něco lépe, než bylo plánováno,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Letošní rozpočet je ovšem postaven na dnes již nerealistických odhadech hospodářského vývoje, a ministerstvo financí proto hodlá do konce ledna představit přepracovanou verzi rozpočtu. V té by se měly krátit provozní výdaje ministerstev o 10 až 15 miliard korun. Výši deficitu zatím MF podle dostupných informací měnit nehodlá. Pokud by ale Česko zasáhla krize hodně výrazně, má ministerstvo financí připravený i krizový scénář: „My jsme povinni být připraveni na všechny scénáře a pro ty nejpesimističtější scénáře jsme připraveni zmobilizovat až 2 % hrubého domácího produktu, což je zhruba 80 miliard korun,“ upřesňuje ministr financí Miroslav Kalousek.

Nízký deficit pomůže při krizi, splňuje i kritéria pro euro

Výsledek loňského hospodaření podle ministerstva umožnil vytvořit prostor pro možné rozpočtové impulzy, které by zmírnily dopady ekonomické krize v případě, že by se naplnily ty nejpesimističtější scénáře.

Příjmy rozpočtu v loňském roce činily 1064,57 miliardy korun a výdaje byly 1083,94 miliardy korun. Podle zářijové aktualizace rozpočtu přitom MF počítalo s příjmy 1050,3 miliardy korun a výdaji 1121,6 miliardy korun.

Díky nižšímu schodku deficit veřejných financí loni činil 1,2 procenta HDP, a ČR tak plnila tříprocentní hranici, která je jednou z podmínek pro přijetí eura. Předloni byl deficit veřejných financí jedno procento HDP.