Německé úřady ztrácí optimismus, nezaměstnanost v zemi roste

Berlín - Obavy Němců se potvrdily a nezaměstnanost v zemi začala růst. V prosinci přibylo lidí bez práce poprvé od února 2006 a míra nezaměstnanosti se vyšvihla na 7,4 procenta z listopadových 7,1 procenta. Úřad práce změnu trendu připisuje hospodářskému útlumu vyvolanému krizí na světových finančních trzích. V důsledku toho je horší i výhled pro letošní rok.

Počet lidí bez práce vzrostl mezi listopadem a prosincem o 114 tisíc na 3,1 milionu osob. Nárůst byl podle německého úřadu práce citelně vyšší než průměrné zvýšení nezaměstnanosti v uplynulých třech letech, kdy měsíčně přibývalo zhruba 38 tisíc nezaměstnaných.

O něco příznivější jsou sezonně přepočtené údaje, které udávají, že v prosinci přibylo 18 tisíc nezaměstnaných a bez práce tak bylo 3 181 milionu osob. I tato čísla jsou ale vyšší, než předpokládali ve svých prognózách analytici, kteří čekali zvýšení jen o 10 tisíc lidí.


Hodnocení celého roku je pozitivní

Celkově spočítal německý úřad práce míru nezaměstnanosti v roce 2008 na 7,8 procenta. I přes prosincové zhoršení ukazatele hodnotí loňský vývoj poměrně pozitivně. Ještě před rokem totiž přesahovala míra lidí bez práce v Německu 8,1 procenta.

„Rok 2008 byl pro pracovní trh jedním z nejlepších. Avšak prosincová data ukazují, že hospodářská krize zasáhla pracovní trh. V souladu s tím je utlumený náš optimismus ohledně roku 2009,“ podotkl předseda představenstva Spolkové agentury práce Frank Weise.