Čunek: Evropská komise nemá důvěru v auditní orgán ministerstva financí

Praha - Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) dnes obvinil ministerstvo financí z toho, že jeho auditní orgán nemá důvěru Evropské komise. Tento fakt se následně odráží v nadměrné zátěži příjemců evropských dotací. Ministerstvo vedené Čunkovým soukmenovcem Miroslavem Kalouskem jakoukoliv kritiku odmítá a Čunkovo tvrzení považuje za nepravdivé.

Čunek poukazuje na to, že Evropská komise uzavírá s kontrolními orgány členských zemí takzvané smlouvy o důvěře, na základě kterých svěřuje veškerou auditní činnost do rukou národních institucí. „Bohužel české ministerstvo financí nebylo takto důvěryhodným shledáno, což povede ke zdvojení auditních mechanismů čerpání evropských dotací,“ upozornil vicepremiér.

Ministerstvo financí s Čunkem nesouhlasí

„Ministerstvo financí se musí ohradit proti tomuto nepravdivému tvrzení. Naopak předložilo v rámci zpracování auditních strategií Evropské komisi mimo jiné Prohlášení o způsobilosti a funkční nezávislosti auditního orgánu, které nebylo Evropskou komisí zpochybněno,“ prohlásil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Navíc upozornil na to, že jeho úřad už má informace o tom, že komise postupně připravuje dopisy ke schválení českých auditních strategií.

Drobné problémy ministerstvo ale připouští

I přesto, že Jakob Čunkovu kritiku odmítl, drobné komplikace přece jen připouští. Vrásky ministerstvu podle něj přidělává nezvládnutá problematika monitorovacího systému, který sleduje čerpání dotací z Bruselu. Na nedostatky v této oblasti upozornila prý sama Evropská komise.