Americká armáda nezaměstnaných je největší za 16 let

Washington - Recese americké ekonomiky se už naplno projevuje také na trhu práce. Podle dnes zveřejněných údajů přišlo v prosinci o práci přes půl milionu Američanů a nezaměstnanost tak vyskočila na šestnáctileté maximum, když dosáhla 7,2 procenta. Výsledek v posledním měsíci loňského roku tak byl nepříjemným překvapením pro analytiky, kteří počítali s nárůstem na 6,8 procenta.

Za celý loňský rok přišla americká ekonomika zhruba o 2,6 milionu pracovních příležitostí, což je nejvíc od roku 1945, kdy zaniklo asi 2,75 milionu míst.

Zpráva také naznačuje, že se Spojené státy dostaly do hluboké ekonomické recese, která se navíc prohlubuje, a podle mínění některých ekonomů bude ještě bolestnější, než se zprvu zdálo. O tom svědčí i revize dat za předchozí dva měsíce. Vyšší nezaměstnanost než v prosinci měly Spojené státy naposledy v lednu 1993.

Pracovní trh USA na pokraji zhroucení

Podle analytika burzovní společnosti Fio Josefa Novotného se americký pracovní trh kvůli značnému propouštění a velmi nízké tvorbě nových pracovních míst nachází na hranici zhroucení. „Data z trhu práce budou i nadále špatná, ekonomika bude přicházet o pracovní místa a míra nezaměstnanosti poroste,“ uvedl Novotný.

Lidí bez práce by podle Novotného mělo ve Spojených státech přibývat ještě minimálně do poloviny letošního roku, kdy by měla nezaměstnanost dosáhnout až 8,5 procenta.