Pozorovatelé jsou už v Kyjevě, Ukrajina se je stále zdráhá přijmout

Moskva - Ukrajina dosud nepodepsala protokol o vytvoření mnohostranné komise pro monitorování tranzitu ruského plynu do Evropy, i když ukrajinská vláda k tomu vyjádřila ochotu. Prohlásil to v noci na dnešek představitel ruské plynárenské společnosti Gazprom Sergej Kuprijanov. Evropští pozorovatelé už jsou v Kyjevě, ale než bude protokol podepsán, tito specialisté podle Kuprijanova status pozorovatelů nemají.

„Viděli jsme tato prohlášení, ale protokol o vytvoření mnohostranné komise pro monitorování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu přesto nebyl podepsán, což znamená, že podle všeho dodávkám našeho plynu tentokrát brání rozhodnutí, respektive nerozhodnutí, ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka,“ citovala Kuprijanova agentura ITAR-TASS.

V pátek večer po schůzce českého premiéra Mirka Topolánka jako předsedajícího Evropské unii s prezidentem Juščenkem v Kyjevě ukrajinská premiérka Julija Tymošenková řekla, že Ukrajina protokol o monitorování tranzitu plynu podepíše.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)


Topolánek jako premiér Česka, které v tomto pololetí předsedá orgánům Evropské unie, by se dnes v 10:00 SEČ měl v Moskvě setkat s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Čeká se, že jednání bude trvat asi hodinu a po schůzce se předpokládá briefing pro novináře. Rokování s Putinem by mohlo vyústit v dohodu o obnovení dodávek ruského zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy, které byly přerušeny kvůli rusko-ukrajinským sporům o platby.

Ve sporu o dodávky plynu už padla i první žaloba. Proti Ukrajině ji u Evropského soudního dvora (ESD) v Lucemburku podala maďarská energetická firma Emfesz. Domáhá se náhrady škody vyčíslené minimálně na 30 milionů dolarů (skoro 600 milionů korun) na ukrajinské společnosti Naftogaz.

Podkladem pro soudní řízení je právní směrnice Evropské unie z roku 1994, která umožňuje evropskými společnostem využívat pro ochranu svých obchodních zájmů pravidla Světové obchodní organizace (WTO). Ukrajina vstoupila do WTO loni v květnu, Rusko dosud členem není.

Mirek Topolánek a Viktor Juščenko
Zdroj: ČTK