Zákon, který umožní rozhodnutí o dostavbě Temelína, prý odporuje právu EU

České Budějovice - Zákon o posouzení vlivu staveb na životní prostředí (EIA), podle kterého se má rozhodovat o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, odporuje evropskému právu Evropské unie. S odvoláním na Evropskou komisi o tom dnes informovaly nevládní organizace z jihu Čech, Rakouska a Německa. Komise už prý jejich stížnost zahrnula do řízení o porušení smlouvy, která řeší nesoulad českého práva s unijní směrnicí.

Česká právní norma účastníky řízení o posouzení vlivu staveb na životní prostředí podle nevládních organizací diskriminuje. Neumožňuje jim totiž nechat výsledky řízení přezkoumat nezávislým soudem, což požaduje evropské právo. Mohou pouze vznést své připomínky, v dalších fázích se už ale odvolat nemohou.

„Naši stížnost komise přijala a bude přezkoumávat otázky slučitelnosti evropského práva s právem českým. Nejenom v obecné rovině, ale právě s ohledem na povolování jaderných zařízení, konkrétně povolování nového jaderného zdroje v Temelíně,“ informoval právní zástupce zúčastněných organizací Martin Šíp.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)


Než se situace vyřeší, měl by stát řízení o dostavbě Temelína zastavit

Nevládní organizace teď chtějí tlačit na vládu, aby nařídila firmě ČEZ stáhnout žádost o proces EIA, který je důležitým krokem k zahájení zvažované dostavby Temelína, než se celá situace vyřeší. Podle politologů mají ale jen málo šancí. Podobnou žádost už totiž předložily kabinetu jednou, a to začátkem října. Vláda jim tehdy odpověděla, že nemůže ČEZu nic nařizovat. Nedostatky musí ze zákona odstranit až jeho novela.

Podobně se k celé situaci staví i sám energetický gigant. Do pře o případné chyby v zákoně nijak zasahovat nechce. „Naše společnost je v řízení EIA pouze žadatelem, který postupuje přesně v souladu s platnou legislativou České republiky,“ podotkl v rozhovoru pro Českou televizi mluvčí ČEZu Marek Sviták.

Soud je možný i bez novely

Přesto se ale zdá, že se podaří nevládním organizacím domoci se svých práv, zakotvených v právu Evropské unie. „Komise nám potvrdila, že i když novela zákona nebude přijata, my máme možnost se před vnitrostátními soudy domáhat přímého účinku směrnice a domáhat se soudního přezkumu závěru EIA,“ uvedl Šíp.

O jaderné elektrárny se kvůli potenciálnímu nebezpečí úniku radioaktivity vede spor již dlouhá léta. Výstavbu dalších jaderných zdrojů Česku doporučila ve svých závěrech i nezávislá energetická komise vedená akademikem Václavem Pačesem. Programové prohlášení současné vlády ovšem s novými jadernými bloky nepočítá, z podnětu zelených obsahuje závazek podobné akce zmrazit.