Čeští mlékaři zažívají krušné časy, přes vládní pomoc zavírají závody

České Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta utlumí letos výrobu ve svých dvou závodech. Naplno pociťuje dlouhodobě nízké výkupní ceny mléka a sníženou dostupnost úvěrů, která je důsledkem finanční krize. Podle Agrární komory ČR je situace kritická a hrozí propouštění i snižování stavů skotu. Krize se navíc projevuje i v dalších sektorech zemědělství.

Na ekonomickou krizi si už nestěžují jen průmyslníci, dopadla už i do zemědělství. Největší český producent mléka Madeta proto chystá restrukturalizaci. Propustí desítky lidí a zavře závod ve Strakonicích, který bude zřejmě do dvou let následovat i závod v Pelhřimově.

Jelikož se do problémů dostávají i farmy a některá zemědělská družstva, a dostávají se tak do existenčních problémů. Přestože státy EU dosud proti propukající krizi v zemědělství postupovaly rozdílně, včera se shodly na podpoře producentů mléka v rámci rady ministrů zemědělství.

Krize v mlékárenství (zdroj: ČT24)

„K nástrojům patří intervenční nákupy másla a sušeného odstředěného mléka,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství pro předsednictví EU Tereza Dvořáčková. „Už teď je ale zřejmé, že navržených 30 tisíc tun másla a 109 tisíc tun sušeného mléka se brzy naplní, a komisařka proto už teď deklarovala připravenost podpořit trh s mlékem i nad tyto kvóty,“ dodala.

Mlékaři pomoc vítají, volají však po dalších krocích. Podle některých by jim pomohly subvencované exporty a především stabilizace výkupních cen mléka. Ty se v současnosti pohybují pod hranicí osmi korun za litr a podle Agrární komory ČR hrozí kromě propouštění v oboru i likvidace chovů skotu.