Analytici odsoudili návrhy na úpravu DPH, projedná je NERV

Praha - V posledních dnech mezi možné recepty na řešení dopadů hospodářské krize na českou ekonomiku přibyla úprava sazeb DPH. Naposledy se objevila informace, že generální ředitel ČEZ Martin Roman navrhl členům Národní ekonomické rady vlády (NERV) snížení DPH u elektřiny z 19 na 15 procent. To ovšem rovnou odmítl ministr financí Miroslav Kalousek, který už v úterý navrhl rozšíření možnosti odpočtu DPH z užitkových na osobní automobily a také sníženou sazbu u vybraných služeb. Podle analytiků však úprava DPH k rychlé a pružné pomoci ekonomice vhodná není.

Sazba DPH je svázána předpisy EU, takže její změna by trvala příliš dlouho. Navíc není zdaleka jisté, zda by se její snížení projevilo v poklesu cen pro konečné spotřebitele. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla by případná rozpočtová pomoc měla být provedená přes rychlé, pružné a ihned účinné opatření. „Změny DPH to nejsou: Než je dohodnete s Evropskou komisí, než to vysvětlíte našim poslancům a než se projeví v praxi, bude to trvat ode dneška ještě dva, tři roky,“ dodal Michl, který zároveň upozornil, že je nutné uvést, jak se zacelí propady rozpočtových příjmů.

Nejistý je osud Kalouskova návrhu na snížení DPH na služby „s vysokou přidanou hodnotou práce“, jako jsou stavební práce nebo pohostinství. Podle Kalouska by se na takovém kroku měla domluvit celá EU. Mnoho nadějí na úspěch nemá zřejmě ani Romanův návrh na zavedení 15procentní sazby DPH u elektřiny. „Podle mě to není návrh, o kterém by se vůbec mělo diskutovat,“ reagoval na něj ministr financí Miroslav Kalousek.

„Při úvaze nad návrhy na selektivní snižování sazby DPH, nejdříve u aut a nyní u elektřiny, se vkrádá myšlenka, zda si nechce to či ono odvětví polepšit na úkor veřejných financí s výmluvou na finanční krizi. Proč by měly například relativně zlevnit automobily vůči ledničkám nebo elektřina vůči benzinu?“ ptá se hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

„Mělo by být úkolem Národní ekonomické rady, aby uvedené nápady pojmenovala pravými jmény, roztřídila a ponechala jen ty, které mohou pomoci ekonomice jako celku. Zavádění třetí sazby DPH speciálně na elektřinu bych mezi dobré nápady rozhodně nezařadil,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Právě členové NERV by se měli v neděli odpoledne nad návrhy protikrizových opatření sejít s ekonomickými ministry vlády a premiérem Mirkem Topolánkem.