Akcie Orco po ohlášení ztráty létají nahoru, dolů

Praha - Jedna z největších developerských firem ve střední a východní Evropě Orco včera po dlouhých očekáváních zveřejnila své výsledky. Někteří analytici původně předpokládali ztrátu ve výši 100 až 115 milionů eur, skutečnost byla mnohem horší - Orco je v červených číslech o 390 milionů eur. Na pražské burze dnes oscilují akcie Orco divoce dolů a nahoru a bylo s nimi už dvakrát pozastaveno obchodování.

„Orco má před sebou dosti tvrdá vyjednávání s věřiteli o tom, jak řešit otázku dluhů. Zda jim budou tyto dluhy opomíjeny, respektive budou prodlouženy doby splatnosti, nebo budou věřitelé vstupovat do jednotlivých projektů a dluhy se tak sníží,“ předpokládá analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

V zájmu strategické a finanční restrukturalizace a zachování jednoty skupiny požádala společnost v Paříži o soudní ochranu před věřiteli. Také již propustila část zaměstnanců a uzavřela některé kanceláře. Sdružení drobných akcionářů SOS Orco však myslí, že chyba je ve vedení společnosti a požaduje tak velkou výměnu managementu. Ta by však podle analytika společnosti Atlantik Patricka Vyroubala nebyla v součastnosti možná, jelikož se Orco nachází v režimu ochrany před věřiteli.

Orco také počítá s tím, že jeho akcie budou staženy z ostatních trhů kromě toho primárního, což podle Potměšila znamená, že se budou do budoucna obchodovat akcie společnosti Orco pouze v Paříži. Tam by případně mohli své akcie prodat i čeští investoři. V současnosti se s akciemi Orca obchoduje na burzách v Praze, Paříži, Varšavě a Budapešti. Patrick Vyroubal však v České televizi uvedl, že je možné, že akcie developera budou dále obchodovány také na pražské burze.

Tyto zprávy měly pochopitelně značný vliv i na obchodování s akciemi společnosti Orco Property Group na pražské burze. Procházejí dramatickými pohyby, které dospěly již k dvojímu pozastavení obchodování s tímto titulem. První obchody se uskutečnily při ceně 100 korun za akcii, což představovalo 13procentní oslabení, v 11 hodin akcie naopak vzrostly o téměř 14 procent na 131,01 koruny, po poledni se jejich cena stabilizovala na úrovni 126 Kč.