Microsoft dostal milionovou pokutu za zneužití patentu

New York - Americký soud nařídil největšímu světovému výrobci softwaru, gigantu Microsoft, zaplatit odškodné 388 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) za neoprávněné využívání patentu výrobce protipirátského softwaru Uniloc. Ten má bránit nepovolenému používání či kopírování programů. Microsoft ústy svého mluvčího reagoval, že ho rozhodnutí soudu zklamalo a že se hodlá odvolat.

Spor se týká patentu na software, který vytváří nezaměnitelnou identitu licencovaným uživatelům softwaru a brání nepovolenému používání či kopírování programů. „Věříme, že nic neporušujeme, že tento patent je neplatný a že toto odškodné je právně i fakticky nepodložené,“ řekl v reakci na rozsudek mluvčí Microsoftu. „Požádáme soud, aby toto rozhodnutí zvrátil,“ dodal.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě, kvůli svému dominantnímu postavení na trhu musel dokonce projít několika soudními spory. Evropská komise firmě za zneužívání pozice na trhu postupně vyměřila pokuty v celkovém objemu 1,68 miliardy eur (téměř 45 miliard korun).