Ministerstvo financí čelí kritice kvůli projektu Státní pokladny

Praha - Parlamentní kontrolní výbor dnes opět kritizoval ministerstvo financí kvůli projektu Státní pokladny. Ten má propojit 700 státních organizací včetně ministerstev, jejichž hospodaření by tak bylo možné v reálném čase detailně sledovat. Poslancům se nelíbí, že podobu chystaného zákona ministerstvo připravuje na základě budovaného informačního systému, nikoli naopak.

„Poslanecká sněmovna by vlastně měla schvalovat zákon podle toho, jak bude vytvořen ten informační systém,“ řekl ČT předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM). Výbor se ale domnívá, že postup měl být právě opačný. „Napřed měl být přijat zákon o Státní pokladně a na základě tohoto zákona měl být vytvářen informační systém Státní pokladny,“ dodal Koníček. Podle místopředsedy výboru Libora Ježka (ODS) ministerstvo vynakládá peníze bez záruky, že koupený systém bude moci používat.

Poslanci totiž upozorňují, že není jisté, zda sněmovna s ohledem na očekávané předčasné volby stihne zákon schválit, nebo zda ho schválí v navržené podobě beze změn. „Postup ministerstva je velmi rizikový,“ varoval Ježek. Ministerstvo financí ve studii na svých webových stránkách připouští, že bez zákona nebude možné projekt plně využívat. Vedoucí projektu se ale od těchto dokumentů distancuje, jde prý o interní informace, které se omylem dostaly na veřejnost.

Pavel Nevšímal ředitel projektu Státní pokladna, ministerstvo financí:

Poslanci dostali začerněné dokumenty

Poslance také překvapily podklady k výběrovému řízení, které jim ministerstvo poskytlo. Podle Koníčka v nich totiž začernilo například údaje o zadavateli zakázky nebo e-mailovou adresu kontaktní osoby. „Ministerstvo financí se stydí za svůj název,“ komentoval to Koníček. „Dostali jsme nějakých 20 stránek začerněných dokumentů,“ popsal. Náměstek ministra Jiří Kubínek se hájil tím, že ministerstvo je odkázáno pouze na to, co mu dovolí zveřejnit právníci kvůli ochraně osobních údajů a obchodního tajemství. Nicméně přislíbil, že vše nechá prošetřit.

Systém by měl propojit asi 700 státních organizací. Veřejné finance by díky tomu měly být přehlednější, jednodušší i levnější. Fungovat má od ledna příštího roku.