Trichet poodhalil roušku tajemství kolem dalšího boje s krizí

Tokio - Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet dnes naznačil, že jeho instituce bude muset v dalším boji s finanční a hospodářskou krizí vyvážit dva faktory. Musí se zabývat jednak potřebou bezprostřední akce proti krizi, na druhou stranu musí mít zdravou únikovou strategii před takovými kroky.

Nestandardní kroky měnové politiky, které chce Evropská centrální banka představit příští měsíc, mají podle Tricheta zahrnovat spolupráci bank kvůli jejich dominantní pozici na finančním trhu eurozóny. Bližší informace ale odmítl prozradit.

Evropská centrální banka od října minulého roku razantně snižuje základní úrokovou sazbu. Celkově ji srazila již o tři procentní body na rekordní minimum 1,25 procenta. A analytici předpovídají ještě další pokles sazeb. V květnu by je prý evropský regulátor mohl srazit až na jedno procento.

I když evropská ekonomika prudce klesá, Evropská centrální banka odmítá nákup velkých akciových balíků jako způsob pro napumpování peněz do ekonomiky, jak to dělají americký Fed a centrální banky v Japonsku a Británii. Panují totiž obavy, že by miliardové injekce hotovosti mohly v budoucnu značně zvýšit inflaci.