Protikrizové injekce začínají přinášet ovoce, možná ale nebudou stačit

Peking - Opatření na podporu ekonomiky, která chrlí vlády po celém světě, začínají přinášet první ovoce. Biliony, jež do ekonomiky poslaly, ale možná nebudou stačit na to, aby světové hospodářství vytáhly z největší recese od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Varoval před tím dnes generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angel Gurría.

Gurría tvrdí, že se v ekonomice již začínají objevovat první pozitivní signály. Přesto upozorňuje na to, že letošní rok, bude extrémně složitý. Ekonomiky 30 rozvinutých zemí se dohromady propadnou o 4,3 procenta. Světová ekonomika podle něj v letošním roce nedosáhne svého dna, návrat k růstu je možné čekat až koncem roku 2010.

Šéf OECD si navíc myslí, že dosavadní soudy o tom, zda jsou či nejsou opatření na podporu ekonomiky dostatečná, jsou zatím předčasné. „Právě nyní je v tom kus spekulace. Uvidíme, ale musí být připraveni na případ, že dostatečná nebudou, budeme muset pokračovat a vyvinout další speciální úsilí,“ zdůraznil.