Češi se i po otevření trhu práce v Belgii budou muset registrovat

Brusel - Belgická vláda v pátek rozhodne o uvolnění pracovního trhu pro osm zemí z Evropské unie. Mezi vybranými státy bude i Česká republika. Češi, kteří budou chtít v Belgii pracovat, se však i po otevření pracovního trhu budou muset registrovat na speciálních internetových stránkách, jako tomu bylo dříve.

„Belgie si to zavedla, aby měla přehled o tom, kdo tu pracuje,“ vysvětlil obchodní rada české ambasády v Bruselu Pavel Hořák. V systému Limosa musí být zaregistrováni od roku 2007 všichni cizinci, kteří v Belgii pracují. Systém pak belgickým úřadům dává informace o tom, jaký dopad má práce cizinců na ekonomiku země.

O tom, že Belgie od letošního jara nebude usilovat o prodloužení překážek bránících občanům Česka, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Polska a tří pobaltských států pracovat v zemi, se hovoří již delší dobu. Teprve v pátek by ale mělo padnout oficiální rozhodnutí. Spekuluje se ale, že belgická strana nebude při této příležitosti pořádat žádné oficiální akce. Vláda prý nechce, aby se v době ekonomické krize příliš zdůrazňovala skutečnost, že otevírá svůj pracovní trh dalším osmi státům.