Zelená úsporám je diskriminační, tvrdí ČSSD

Praha - Sociálním demokratům se nelíbí program Zelená úsporám, jehož prostřednictvím bude v příštích čtyřech letech stát dotovat zateplování domů a výměnu topení. ČSSD tvrdí, že program diskriminuje chudší majitele nemovitostí a obyvatele panelových domů. Chudé lidi prý znevýhodňuje potřebnou spoluúčastí, obyvatele paneláků tím, že z něj finance na zateplování svých domů nemohou čerpat. Podle ministerstva životního prostředí je to proto, že peníze jim na stejný účel poskytuje ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím programu Panel.

Expert na bydlení ČSSD Ivan Přikryl upozornil, že v českých panelových domech je 1,6 milionu bytů. Z toho je zateplena třetina. Náklady na zateplení jednoho bytu dosahují 300 tisíc až 400 tisíc korun, takže budou potřebné miliardy. V programu Panel přitom peníze stále chybí. Pro letošek má rozpočet jen ve výši 4,1 miliardy korun.

„Ministerstvo pro místní rozvoj přebírá pan Rostislav Vondruška nominovaný ČSSD, má velkou příležitost předělat program tak, aby byl srovnatelně efektivní jako Zelená úsporám,“ reagoval na výtky sociálních demokratů mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Chudší lidé na dotace těžko dosáhnou

Stínovému ministrovi životního prostředí Petru Petržílkovi také vadí, že peníze z programu Zelená úsporám budou moci jen velmi obtížně získat středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Aby mohli lidé státní dotaci získat, musí minimálně polovinu prostředků zajistit majitel bytu. Náklady se přitom pohybují ve statisících korun.

„Na takové investice běžný člověk zvlášť v době hospodářské krize nemá, může si sice půjčit, ale bude to on, kdo bude dlužit,“ upozornil Petržílek. Jako příklad lepšího způsobu financování popsal Petržílek německý a rakouský model, v němž mezi majitele a fond vstupuje kontraktor, který odpovídá za splácení úvěrů, kontroluje efektivitu opatření a na druhou stranu má zisk z úspor energie, kterých bylo dosaženo.

Program má podle ČSSD ale celou řadu dalším nedostatků. Petržílek zmínil například vyloučení provozovatelů centrálního zásobování teplem. Obecní výtopny a podobná zařízení už ale stát dotuje z operačních programů EU, reagoval na připomínku Kašpar.  

Program Zelená úsporám ve středu otevřel ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík. Rozdělit by se jeho prostřednictvím mělo 25 miliard korun. Do včerejšího odpoledne o něj projevilo zájem více než 2 tisíce lidí.