Vondra vyzývá Evropu: V energetice musíme spolupracovat

Sofia - Evropská unie musí co nejrychleji realizovat plán větší diverzifikace energetických zdrojů a zajistit, aby producenti i spotřebitelé energií mezi sebou měli takový vztah, který bude pro všechny strany přínosný. Na konferenci o bezpečnosti energetického zásobování v Sofii to dnes řekl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který za klíčový faktor úspěchu považuje spoluprácí evropských zemí.

„Z pohledu České republiky a českého předsednictví EU existují tři předpoklady pro úspěšnou mezinárodní spolupráci v oblasti energetiky,“ konstatoval Vondra. Vedle vzájemného přínosu je to podle něj také fungující trh a možnost volby dodavatele a tranzitu.

Nabucco rozsekne pražský summit

Vondra připomněl, že 8. května se bude v rámci českého předsednictví EU v Praze konat summit k takzvanému jižnímu koridoru, jehož základním stavebním kamenem má být plynovod Nabucco. Na pražské schůzce se má podle Vondry ukázat, že Evropská unie přešla z fáze obecných deklarací k fázi realizace. Jasno by tedy mělo být rovněž v konkrétních termínech realizace chystaných projektů.

Na summit přijaly pozvání i země kaspické oblasti, přes které má nový plynovod vést. Účast přislíbil i turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, což je pro projekt jižního koridoru zásadní. Turkmenistán totiž má čtvrté největší zásoby zemního plynu na světě a v budoucnu by měl Nabucco zásobovat.

Podpis dohody o Nabuccu nejpozději v červnu

„Měli bychom dokončit jednání o mezivládní dohodě k projektu Nabucco a podepsat ji do června 2009,“ prozradil. Bariéry, které nyní brání dohodě, by podle něj mohl odstranit právě summit v Praze.

Evropská unie vkládá do projektu Nabucco velké naděje a na jeho financování již přislíbila 7,9 miliardy eur (asi 211 miliard korun). Plynovod má přivést kaspický plyn přes Turecko do Rakouska, odkud se má distribuovat dále do Evropy.

Návrh na prodloužení plynovodu Nabucco
Zdroj: ČT24
Vydáno pod