Víno se za krize pije spíše doma

Praha - Tuzemští vinaři zatím kvůli krizi nemají méně zakázek, připouštějí ale, že i do jejich podnikání zasáhla. Potvrzuje to i třídenní 12. ročník veletrhu vín a destilátů. Své produkty vystavuje stejně jako vloni kolem tří stovek výrobců a pořadatelé odhadují i podobnou návštěvnost přes 13 tisíc hostů. Podle odborníků je zřejmý přesun konzumace vín z restaurací do domácností. Přestože za loňský rok se produkce vína zdvojnásobila, nestačí stále pokrýt domácí spotřebu.

Různá vína, ale podobné zkušenosti. Ty spojují většinu vinařů na letošním veletrhu. Shodují se, že kvůli krizi výrobu sice omezovat nemuseli, zájem kupujících se ale přesunul k levnějším vínům. Navíc si ho dopřávají spíše doma, což potvrdil v České televizi ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo:

„My dodáváme asi třetinu do supermarketů, třetinu fyzickým osobám a třetinu restauracím. V těch restauracích je to cítit, že se tolik nechodí, ale o to se víc kupuje v těch supermarketech.“

Celkově u nás produkce vína vzrůstá, jen loni se v meziročním srovnání zdvojnásobila na 820 tisíc hektolitrů. Machovec to vysvětluje sklizní výsadby zasazené ještě před vstupem do Evropské unie, která již splňovala patřičné parametry. Dvojnásobně narostlo i množství vína na vývoz. Jenže podle odborníků je to stále málo. Zvyšuje se totiž i dovoz.

Nad tím si pro ČT posteskl také viceprezident asociace sommeliérů ČR Ivo Dvořák: „Vývoz vína z ČR je dlouhodobě poměrně nízký, a to zejména proto, že u nás se vyprodukuje pouze zhruba 40% tuzemské spotřeby. To znamená, že sami máme vína málo.“ Podle Pavla Bindera, majitele vinařství z Rakvic, pak také dochází k rozptylování vědomí o dovážených produktech.

Podle Jaroslava Machovce česká vína nepozbývají ve srovnání se zahraničními soupeři kvality. Je však nutná pečlivá propagace ať už ve formě vinařských stezek, které jsou k vidění na jižní Moravě, či rozšiřování znalostí o víně. Samotný Vinařský fond rozjel propagační web růžového vína http://www.ruzove.cz/.

Slova vinařů o rostoucí převaze zahraničních vín potvrzuje i výsledek soutěže veletrhu o nejlepší víno - vítězem se totiž stal chilský Marques Merlot ročník 2006. Žebříček dovážených vín vede Rakousko, Itálie, stále víc se prosazují jihoamerická vína.