Česko otevře na podzim svůj trh se službami

Praha - Poskytování služeb mezi jednotlivými státy Evropské unie bude jednodušší. Pomůže tomu implementace evropské směrnice o službách. Nařízení, které nyní začíná postupně platit v jednotlivých členských státech unie, je podle závěrů dnešního jednání ministrů průmyslu a obchodu zemí Evropské unie zásadním krokem k dalšímu rozvoji vnitřního trhu společenství. Jak prozradil český ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Říman (ODS), Česko otevře svůj trh se službami již letos na podzim.

„Ministři považují za jeden důležitý a významný krok k rozvíjení společného trhu implementaci směrnice o službách, která by měla být v jednotlivých členských zemích implementována do konce letošního roku,“ zdůraznil po neformální schůzce ministrů průmyslu a obchodu Říman. Česko podle něj ale převede důležitou směrnici do svého práva dříve - už v září či v říjnu.

Podnikatelé tak budou moci dočasně poskytovat služby v jiných členských zemích unie na základě povolení ze své mateřské země. Nebudou si muset složitě obstarávat další povolení v zahraničí.

Brífink po setkání ministrů průmyslu a obchodu EU (zdroj: ČT24)

Proč jsou služby tak důležité?

Uvolnění trhu se službami by mělo posílit konkurenceschopnost především malých a středních firem, které jsou klíčové pro zvyšování hospodářské síly Evropské unie jako celku. „V Evropské unii spadá celých 99 procent podniků do kategorie malých a středních, ty zaměstnávají 67 procent všech pracujících. Jsou tedy skutečně páteří evropské ekonomiky,“ podotkla v rozhovoru pro ČT24 eurokomisařky pro obchod Catrine Ashton.

Ministři nezůstali jen u služeb

Ministři ale v rozvoji jednotného vnitřního trhu EU vidí i další priority. „Zásadní důležitost rovněž v této oblasti přikládáme ochraně duševního vlastnictví a patentovému právu,“ informoval Říman. Důležitým bodem je také stoprocentní harmonizace vnitřního trhu v oblasti výrobků.

Na dnešním setkání se ale hovořilo také o evergreenu posledních měsíců - hospodářské krizi - a o tom, jak dalece ji ovlivnilo rozšiřování Evropské unie. „Okolo našeho kulatého stolu jsme se shodli, že neexistuje souvislost mezi rozšířením v roce 2004 a 2007 a současnou krizí. Naopak rozšíření staví Evropu do lepší situace při řešení této krize. Evropa je silnější jak z politického, tak ekonomického hlediska,“ zdůraznil po setkání ministrů místopředseda Evropské komise Günter Verheugen.

  • Eurokomisařky pro obchod Catrine Ashton autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/845/84417.jpg
  • Místopředseda Evropské komise Günter Verheugen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/845/84416.jpg