Nezaměstnaných v Česku přibylo nejvíce od roku 1993

Praha - Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupla na 5,8 procenta. Kvartální nárůst nezaměstnanosti byl podle Českého statistického úřadu největší od začátku šetření v roce 1993. Podle ministerstva práce a sociálních věcí bylo v prvním čtvrtletí lidí bez práce ještě více. Míra nezaměstnanosti se vyšplhala na sedm procent. ČSÚ a ministerstvo ale používají rozdílnou metodiku.

Proti minulému čtvrtletí se zahrnutím sezonního očištění nezaměstnanost vzrostla o 1,3 procentního bodu. Práci celkem měly v prvním čtvrtletí více než čtyři miliony lidí, tedy o 11 600 osob méně než ve stejném období roku 2008. Meziroční pokles činil 0,2 procenta.

Vlna propouštění pokračuje

Oproti konci loňského roku bylo v prvním čtvrtletí dalších 66 tisíc lidí bez práce. A to hlavně mužů, těm statistiky jednoznačně přisoudili častější ztrátu práce než ženám. David Marek, ekonom společnosti Patria Finance, to zdůvodňuje propouštěním především v průmyslu, kde jsou proporcionálně více zastoupeni muži.

Ekonom Komerční banky Jan Vejmělek zmiňuje také dopad na státní rozpočet. „Zveřejněné číslo dokumentuje, že česká ekonomika prochází recesí. Nepříznivé to je především pro státní rozpočet, protože se ukazuje, že podniky jsou nuceny propouštět, tudíž nebudou odvádět takové daně,“ podotkl v České televizi Vejmělek.

Dlouhodobě špatně práci hledají lidé se základním vzděláním, ti tvoří přes polovinu nezaměstnaných. Naopak vysokoškoláci jsou na tom dobře.

David Marek pro Českou televizi:

„V případě ekonomické recese bývají nejvíce postiženy skupiny obyvatel, které mají nějaký handicap. Bývají to zejména mladí lidé, kteří mají krátkou pracovní praxi nebo žádnou nebo lidé, kteří jsou starší.“

Na návrat k příjemnějším hodnotám míry nezaměstanosti se nemůžeme těšit ani v nadcházejících měsících. „S tím, jak ekonomika směřuje ke svému dnu, je třeba počítat s dalším zhoršováním podmínek na trhu práce. A hned tak lépe nebude ani po očekávaném oživení hospodářství, které se může objevit ještě do konce roku,“ tvrdí analytik ČSOB Petr Dufek. Růst ekonomiky totiž nebude podle něj ani v roce 2010 natolik silný, aby zvrátil negativní trend růstu nezaměstnanosti v Česku. Letos se podíl lidí bez práce může vyšplhat až na 9 procent.