SkyEurope – od konce května jen s vlastními letadly

Praha - Výhradně jen vlastní letadla by měla nejpozději od konce května přepravovat všechny pasažéry nízkonákladových aerolinek SkyEurope. Firma to dnes uvedla s tím, že se v nejbližších týdnech chystá ukončit všechny pronájmy letadel od jiných společností. Dopravu na všech linkách pak bude zajišťovat dnes šestičlenná flotila SkyEurope, kterou mají zanedlouho doplnit další čtyři stroje.

Podle mluvčí firmy Tomáše Kiky získá SkyEurope na leasing starší zmodernizovaná letadla Boeing 737-300 se zcela novým interiérem. První dva stroje by měly do Bratislavy z USA dorazit začátkem a v polovině května, o pořízení dalších dvou až tří letadel do konce května firma jedná s jinou leasingovou společností.

Většinu spojů z Prahy by měly i nadále zajišťovat Boeingy 737-700 nové generace, které firma již provozuje spolu s dalšími dvěma stroji 737-500.

Pořízením strojů s menším počtem sedadel firma podle Kiky reaguje na situaci na trhu. „Umožní nám to větší flexibilitu a zároveň uspoří náklady na leasing, které jsou v případě typů 300 a 500 až o 70 procent nižší než u 737-700,“ dodal.

Problémy s leasingem

SkyEurope se dostaly do problémů s letadly letos v lednu, kdy jim leasingová společnost Gecas ze dne na den zabavila šest letadel. Dopravce si poté musel pronajímat stroje i s posádkami od jiných společností.

SkyEurope je největším nízkonákladovým dopravcem na pražském ruzyňském letišti a za loňský rok i druhým největším dopravcem na Ruzyni vůbec. Firma loni z Prahy a do české metropole přepravila 1,1 milionu lidí. Aerolinie přesto za celou svou šestiletou existenci nikdy nevykázaly zisk. Firma má základny v Praze, Bratislavě, Košicích a ve Vídni.