ČR se usmířila s AlcerolMittalem, nepřijde o 30 miliard

Praha - Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek dnes podepsal dohodu o narovnání mezi Českou republikou a největším světovým výrobcem oceli, společností ArcelorMittal. Definitivně tak končí arbitráž o 30 miliard korun a Česko navíc obdrží za svůj minoritní podíl ve společnosti ArcelorMittal Ostrava téměř sedm miliard korun.

Dohoda vychází z memoranda mezi Českou republikou a společností ArcelorMittal, které loni v červenci schválila vláda. Ocelářský gigant, který produkuje 10 procent světové oceli, podle něj stáhne žaloby, ve kterých požadoval 30 miliard korun, a ČR odprodá společnosti ArcelorMittal jedenáctiprocentní podíl ve firmě ArcelorMittal Ostrava. Dosud ArcelorMittal držel v největší české hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava přes 71 procent.

Zároveň se podle mluvčí ministerstva Ondřeje Jakoba podpisem smlouvy uzavírají veškeré soudní spory vedené státní společností Osinek a oproti podmínkám memoranda nebude společnost Osinek platit žádnou kompenzaci. „Výsledek považujeme za velký úspěch,“ uvedl Jakob.

Česko ukončilo arbitráž s AlcerolMittal (zdroj: ČT24)

Člen představenstva ArcelorMittal Sudhir Maheshwari dnes uvedl, že uzavření dohody s českou vládou vítá. „Dohoda odkládá všechny spory do minulosti a ukazuje, že máme dobré vzájemné vztahy,“ prohlásil Maheshwari.

Miliardový spor trvá od roku 2005

Spor ocelářské firmy a českého státu začal v roce 2005. Mittal tehdy žaloval Česko za to, že byl vyloučen z privatizace železáren Vítkovice Steel. Ty se nyní přejmenovaly na Evraz Vítkovice Steel a ovládá je ruský kapitál. Obě strany během sporu naznačily, že začnou pracovat na smíru.

Loni v březnu Česká republika vyhrála se skupinou ArcelorMittal jinou arbitráž, která se vedla u tribunálu v Paříži. ArcelorMittal požadoval po Česku zaplacení 5,79 miliardy korun za 14 procent akcií bývalé Nové Huti, které nezískal. O stejnou částku se kvůli akciím společnosti Nová Huť se státem neúspěšně soudila i společnost Petrcíle.

Dvě arbitráže ve dvou dnech

Dnešní dohoda s Arcelor Mittal je druhým velkým sporem, který v posledních dvou dnech ve funkci urovnal odstupující ministr financí Miroslav Kalousek. Včera se dohodl na ukončení arbitráží s japonskou bankou Nomura ohledně zkrachovalé IPB. Svižné tempo řešení mezinárodních sporů se nelíbí opozici.

„Je to taktika rozumu, politici potřebují mít klid a potřebují mít jistotu, že ekonomické skupiny nebudou podporovat konkurenci, nebo jim komplikovat kampaň, zároveň ekonomické subjekty si uvědomují, že v době ekonomické krize je stát stále bohatou nevěstou,“ vysvětluje motivaci končícího kabinetu politolog Jan Kubálek.

Kalouskovým nástupcům zbyde vyřešit ještě zhruba dvacet sporů. Z České republiky to dělá světovou trojku. Víc arbitráží se vede už jenom proti Argentině a Mexiku.

Vydáno pod