V Česku už je skoro osm procent lidí bez práce

Praha - Lidí bez práce v dubnu opět přibylo. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 7,9 procenta z březnových 7,7 procenta. Uvedlo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Před rokem přitom úřady evidovaly jen 5,2 procenta lidí bez práce. Nezaměstnanost je nyní nejvyšší od dubna 2007. V uplynulém měsíci taky dál klesala míra inflace. Meziroční index spotřebitelských cen tak spadl na 1,8 procenta.

Počet nezaměstnaných se ve srovnání s koncem března zvýšil o osm tisíc na víc než 450 tisíc osob, a překonal tak očekávání analytiků. Na vině je přitom hlavně nepříznivý vývoj v průmyslu. Průmyslová výroba byla v březnu meziročně o 17 procent slabší.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 46 okresů, nejvyšší byla stejně jako v březnu na Mostecku, kde činila 15,6 procenta práceschopného obyvatelstva. Naopak nejméně lidí bez práce bylo tradičně v Praze a okolí, konkrétně na Praze-východ dosáhla nezaměstnanost jen 2,6 procenta.

Nezaměstnanost by se měla zvyšovat i v příštích měsících, některé odhady hovoří dokonce až o desetiprocentní hranici. „Je velmi pravděpodobné, že nezaměstnanost poroste stále. Dá se očekávat, že na konci tohoto roku by měla vzrůst hodně přes osm procent,“ odhaduje ekonom Vysoké školy ekonomické Marti Janíčko. „Je to velmi negativní signál a jen těžko lze odhadovat, kdy se vývoj na trhu práce začne ubírat pozitivním směrem,“ dadal ekonom ČSOB Petr Dufek.

Cenovky skoro nerostou

V dubnu se podle očekávání dál snižovalo také tempo zdražování. Meziroční inflace dosáhla pouhých 1,8 procenta. Ještě v březnu to přitom bylo 2,3 procenta. Cenovky tak rostly nejpomaleji od února před dvěma lety. Za poklesem stojí hlavně snížení cen potravin, nealkoholických nápojů i cen ve zdravotnictví. Na zmírnění meziročního růstu inflace se nicméně v různé míře podílely téměř všechny položky spotřebního koše.

„Největší pohyb je vidět u pohonných hmot, které jsou meziročně levnější o více než 15 procent, levnější jsou rovněž nové automobily, nové mobily a snížily se také poplatky ve zdravotnictví,“ konstatoval Dufek.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky by měla inflace dál klesat i v nadcházejících měsících. Dna by měla dosáhnout v červenci, kdy bude činit 1,2 procenta, v druhé polovině roku ovšem podle něj začne opět růst. Za celý rok očekává inflaci kolem dvou procent.

Vydáno pod