Na bydlení si Češi v prvním čtvrtletí půjčili o třetinu méně než loni

Praha - Český hypoteční trh se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl téměř o třetinu. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. V letošním prvním kvartále banky poskytly občanům hypoteční úvěry za 17,7 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo 25,8 miliardy korun. Objem úvěrů je tak nejnižší od roku 2006.

Důvodů poklesu je hned několik. Na straně bank jej způsobuje větší obezřetnost, kdy banky omezují některé produkty a přísněji hodnotí žadatele. Klienti pak vyčkávají na pokles úrokových sazeb a cen nemovitostí. Roli hraje i obava lidí z budoucího ekonomického vývoje a jejich vlastní schopnosti hypotéku splácet.

Pokles v prvním čtvrtletí plynule navázal na špatné výsledky z minulého roku, kdy se trh s hypotékami propadl o pětinu na 114 miliard korun. „Objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí na úrovni necelých 18 miliard korun velmi přibližně odpovídá úrovni z roku 2006. I když se tedy ani zdaleka nepřibližujeme rekordním objemům z let 2007 a 2008, nelze tvrdit, že se hypoteční trh v ČR zastavil nebo čelí nějaké větší krizi,“ míní generální ředitel společnosti Fincentrum Petr Stuchlík.

Důvod k obavám není ani podle bankéřů. „Předpokládali jsme, že v prvním čtvrtletí dojde k meziročnímu poklesu hypotečního trhu. V lednu a únoru nás překvapila hloubka poklesu, ale v březnu a dubnu jsme již zaznamenali zvýšený zájem o hypotéky,“ komentoval výsledky generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Trh by povzbudilo zlevnění hypoték

Podle odborníků by mohly banky zvýšit poptávku po úvěrech na bydlení, kdyby konečně zareagovaly na stimuly České národní banky a snížily úroky. Ty jsou pořád velmi vysoké. U nejčastějších fixací se pohybují v rozmezí od 5 do 5,5 procenta, a to i přestože centrální banka půjčuje komerčním bankám peníze s úrokem 1,5 procenta.

„Banky se tím připravují o velkou část potenciálních klientů, kterým by prostě hypotéky mohly bez problémů poskytnout a kteří by bez problémů spláceli,“ míní redaktor Hypoindexu Luboš Svačina.

Hypoteční trh je kvůli finanční krizi ostře sledovaný. Byl to totiž právě on, kdo ve Spojených státech amerických odstartoval turbulence celého finančního sektoru. České banky však zatím vážnější problémy nezaznamenaly, i když řada z nich z obavy před nesplácením úvěrů zpřísnila podmínky jejich poskytování. Například již není téměř možné získat hypotéku na celou hodnotu nemovitosti.