Konec hospůdek v Čechách? Může za to krize!

Liberec - Hospodářská krize by mohla přivést ke krachu až pětinu českých restaurací, což by připravilo o práci až 15 tisíc lidí. Tvrdí to Asociace hotelů a restaurací, podle které nemůže hospůdky zachránit ani snižování cen, protože ty jsou již nyní v rámci Evropy jedny z nejnižších. Konkurovat musí restaurace spíše kvalitou poskytovaných služeb.

Podle průzkumu asociace očekávají tři čtvrtiny restaurací kvůli krizi pokles tržeb, 65 procent podnikatelů se obává, že skončí ve ztrátě. Část z až 15 tisíc pracovních míst, kterým v důsledku toho hrozí zánik, by mohlo zachránit snížení daně z přidané hodnoty na služby restaurací z 19 na 9 procent. Krok, který již posvětila i Evropská unie, by mohl před nezaměstnaností uchránit přes devět tisíc lidí.

Nedaří se ani hotelům

Už v prvním čtvrtletí zaznamenaly úbytek klientů české hotely. „Ve srovnání s loňským rokem jich bylo o 25 až 30 procent méně,“ konstatoval generální sekretář asociace Václav Stárek. Zřejmě ale bude ještě hůře. Podle rezervací ubytovatelé odhadují, že kritickým měsícem bude červen.

Asociace hotelů a restaurací sdružuje ubytovací a gastronomická zařízení, která disponují dohromady 39 tisíci pokoji a mají více než 50 tisíc míst v restauracích. Celkový obrat podniků sdružených v asociaci se pohybuje kolem 20 miliard korun.