Poslanci schválili protikrizová opatření, Češi dostanou šrotovné

Praha - Hlasováním v Poslanecké sněmovně dnes prošly návrhy protikrizových opatření z dílny sociální demokracie i bývalého kabinetu Mirka Topolánka. Soubor novel počítá kromě jiného především se zavedením šrotovného na stará auta, slevami na sociálním pojištění či se zrychlením odpisů firemního majetku. Všechny normy nyní zamíří do Senátu, pokud je schválí, dostane je k podpisu prezident republiky.

Obě nejsilnější strany se při tvorbě svých balíčků zaměřily na podporu ekonomiky, kterou zasáhla celosvětová krize. České hospodářství by se tak letos podle některých odhadů mohlo propadnout až o 3,5 procenta. ODS i ČSSD se už dříve dohodly na vzájemné podpoře některých svých opatření.

ČSSD zmírňuje dopady krize

Zřejmě nejdiskutovanějším protikrizovým opatřením je zavedení šrotovného, které prosazuje ČSSD. Podle schváleného návrhu by měl stát vyplácet příspěvek 30 tisíc korun na nákup nového automobilu s cenou do 500 tisíc korun výměnou za to, že majitel nechá zlikvidovat automobil starší deseti let. Zájemci budou o peníze žádat u Státního fondu životního prostředí. Nárok na příspěvek ale budou mít jen jednotlivci, nikoli firmy a podnikatelé, a to pouze ti, kteří nejsou plátci daně z přidané hodnoty. Poslanci přistoupili na návrh exministra životního prostředí Martina Bursíka, aby peníze fondu poskytovala vláda ze státního rozpočtu. „Šrotovné samozřejmě podle našeho názoru není správný krok, nicméně se stalo obsahem této kompromisní politické dohody,“ zdůraznil exministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Schválený návrh zákona o podpoře hospodářského růstu a sociální stability také prodlužuje o jeden měsíc dobu podpory v nezaměstnanosti a tuto podporu zvyšuje. O 50 korun měsíčně se zvyšují přídavky na děti ve všech věkových kategoriích, zvyšuje se i daňová sleva na dítě. „Myslím si, že pokud to neohrozí rozpočtovou stabilitu nad míru, pak je to opatření, které by krátkodobě mohlo ekonomice pomoci,“ říká na adresu protikrizových reforem ČSSD analytik Patria Finance David Marek.

ODS chce „nakopnout“ ekonomiku

Především na podporu soukromého sektoru se ve svých opatřeních zaměřila bývalá vládní koalice. Zelenou tak dostala změna navržená v zákoně o daních z příjmu, která počítá s výrazným zrychlením odpisů. Toto opatření je koncipováno pouze jako dočasné, platit by mělo do 30. června 2010.

David Marek, analytik Patria Finance:

„Myslím si, že slevy na pojistném jsou tím nejúčinnějším opatřením, které je v rámci toho schvalovaného balíčku zahrnuto.“


Další sněmovnou schválená novela bývalé vlády počítá se zavedením dočasné slevy na sociálním pojištění placeném zaměstnavatelem. Podle exministra práce Petra Nečase tento krok pomůže zachránit až 70 tisíc pracovních míst. Marek tuto část balíku označuje dokonce za vůbec nejdůležitější. Naopak sociální demokracie měla se slevami na sociálním pojištění ze všech vládních návrhů největší problémy. „Stát se připravuje dobrovolně o asi 19 miliard na příjmové stránce,“ zdůraznil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Do Senátu dnes poslanci pustili i novelu insolvenčního zákona, která má umožnit, aby zaměstnanci zkrachovalých podniků mohli požadovat vyplacení dlužných mezd za tři měsíce před vyhlášením insolvence jejich zaměstnavatele, za měsíc, ve kterém byla insolvence vyhlášena, a za čtvrt roku poté. Doposud na peníze nárok neměli, nepomohl jim ani stát vyplacením tzv. náhrady mzdy.

„Ne“ pro daňovou progresi

Sněmovna neschválila návrh KSČM na opětovné zavedení daňové progrese. Lidé s nejvyššími platy podle něj měli platit až 40 procent daň z příjmu. Poslanci nepřistoupili ani na rozšíření šrotovného na vlaky.

Hrubý domácí produkt v Česku
Zdroj: ČT24