České hotely a penziony jsou prázdnější než dříve

Praha - Ubytovací zařízení v České republice čím dál více zejí prázdnotou. Za první čtvrtletí letošního roku přespalo v českých ubytovacích zařízeních 2,3 milionů turistů, což je o 8,4 procenta méně než ve stejném období roku 2008. Počet zahraničních hostů klesl o 18,6 procenta. Naopak počet přenocování domácích hostů stoupl o 2,3 procenta.

„Mírný nárůst domácích rekreantů zřejmě ovlivnily dobré sněhové podmínky na horách,“ vysvětlil Český statistický úřad, který tyto výsledky zveřejnil. To potvrdil i mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Zima se vydařila. Byla hodně zasněžená,“ řekl. Lidé méně než v předchozích letech směřovali na jižní Moravu či do lázní v západních Čechách. Právě zde jsou totiž nejluxusnější hotely.

Těm nepomohla ani „kongresová turistika“ spojená s českým předsednictvím EU a zaznamenaly pokles o 13,4 procent. I díky předsednictví přibylo v ČR kongresů zhruba o třetinu, jejich hosté se ale stále častěji ubytovávají v méně luxusních zařízeních. „Bohužel je tomu tak, pociťujeme úbytek a myslím si, že jako ostatní pražské hotely. Týká se to jak meetingové klientely, korporátní klientely, tak také segmentu turistů,“ potvrzuje mluvčí hotelu Hilton Prague Markéta Šebková.

Rostislav Vondruška, ministr pro místní rozvoj:

„Je to důsledek ztráty spotřebitelské důvěry a přesunutí výdajů na cestování do doby, která bude vnímána jako jistější.“


Počet rekreantů se zvýšil pouze v Jihočeském a Královéhradeckém kraji. Nejvíce zahraničních hostů přijelo v prvním čtvrtletí z Německa, meziročně o 15,9 procenta méně. Z prvních deseti nejčastěji přijíždějících národností statistici zaznamenali růst pouze u turistů z Polska. Pokoje v hotelích a penzionech byly v prvním čtvrtletí 2009 využity ze 32,8 procenta, tedy o 4,8 procentního bodu méně než ve stejném období předchozího roku.