Výroba Karlovarského porcelánu ožívá, produkty ale mají nové jméno

Nová Role  - Do největší porcelánky zkrachovalého Karlovarského porcelánu se pomalu vrací život. V závodě v Nové Roli již od minulého týdne pracuje 70 zaměstanců a další budou postupně přibývat. Výroba by se měla postupně rozjet i v dalších třech pobočkách Karlovarského porcelánu, které koupila firma Hengis. Tradiční značce ale odzvonilo. Hengis chce své výrobky prodávat pod novým označením Thun 1794.

Minulý týden si porcelánka v Nové Roli obstarala suroviny a dnes její zaměstnanci zprovoznili první pec a začali znovu pálit talíře. Do konce června by mělo v porcelánce pracovat zhruba 350 lidí, což je zhruba polovina původního počtu. V konečné fázi, po stabilizaci podniku, by mohlo ve všech závodech bývalého Kralovarského porcelánu pracovat 500 až 700 lidí. „Na stavy z minulosti, kdy Karlovarský porcelán zaměstnával kolem 1000 lidí, se už asi nevrátíme,“ podotkl předseda představenstva firmy Thun 1794 Michal Bíman.

Oslovit s nabídkou zaměstnání chce nový management zejména ty zájemce o práci, kteří již v továrně pracovali. „Ti lidé to umí, znají prostředí a je to pro nás velká výhoda využít jejich služeb,“ uvedl Bíman.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Michal Bíman, předseda představenstva firmy Thun 1794:

„Začíná nová etapa v historii výroby porcelánu, který můžeme dále považovat za karlovarský, ovšem s malým písmenem k.“

Rychlost obnovování výroby bude záviset na množství zakázek, které se porcelánce podaří získat. Zatím jich má za 40 milionů korun. Vyrábí hlavně pro klientelu ze Švédska, Ruska a Itálie.