Německá vláda automobilce Porsche nepomůže

Berlín - Německá vláda zamítla žádost automobilky Porsche o poskytnutí státní pomoci. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroj blízký vládě. Německý list Handelsblatt dříve napsal, že se automobilka snažila získat „významnou“ pomoc, údajně v řádu stovek milionů eur. Zdroj podotkl, že nebyla žádost automobilky údajně dost konkrétní na to, aby vláda mohla o pomoci rozhodnout.

Za Porsche lobboval i předseda Bádenska Württemberska Günther Oettinger. Dotaci se ale prosadit nepodařilo, Porsche totiž není případem firmy, která se dostala do problémů kvůli krizi. Dluh jí na zhruba devět miliard eur (asi 240 miliard korun) narostl především kvůli honbě za převzetím Volkswagenu. Získat ve firmě, která je mimo jiné vlastníkem české Škody Auto, Porsche chtělo 75procentní podíl. Síly mu ale stačily jen na 51 procent.

Porsche tak nyní drží ve Volkswagenu většinu. Firma nejprve zvažovala převzetí Volkswagenu, později ale plány změnila a chystala se jen ke sloučení obou automobilek. Vlivné osoby na obou stranách se ale neshodly na strategii a jednání uvízla na mrtvém bodě.

„Porsche se dostalo do pasti, potřebuje hotovost, investora ale nemůže najít. Jediný, kdo by měl dost peněz, je Volkswagen, nicméně kvůli Piëchovi [předsedovi dozorčí rady Volkswagenu] je zatím takové řešení neprůchodné,“ konstatoval odborník na automobilový průmysl Helmut Becker.

Jan Blažek, šéfredaktor Auto 7:


„Dluhy jsou do jisté míry krity právě těmi akciemi, takže čistě v teoretické rovině by se automobilka Porsche dluhů velmi rychle zbavila, kdyby ty akcie prodala, byla by opět zdravá, jako předtím. Nicméně by musela rezignovat na ten svůj záměr automobilku Volkswagen ovládnout.“


Spojení s Volkswagenem se ale nelíbí ani zaměstnancům Porsche. Vedení firmy se proto začíná poohlížet po pomoci odjinud. Investor by mohl přijít třeba z arabských zemí.