Autobazary AAA Auto prodaly o polovinu méně aut než loni

Praha - Skupina AAA Auto prodala v prvním čtvrtletí 8 924 ojetých aut, což je zhruba polovina proti stejnému období loni. Firma v tiskové zprávě dává pokles za vinu ekonomické krizi i uzavírání ztrátových poboček v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Snížení objemu prodejů bylo podle generálního ředitele Anthony Dennyho součástí rozhodnutí společnosti zaměřit se místo na generování vysokých objemů prodaných aut na ziskovost.

„Strategie, kdy jsme se zaměřili na náš nejsilnější český a slovenský trh a na nejlikvidnější modely aut, nám umožnila návrat zpět do zisku. Společnost dosáhla bodu zvratu jak v České republice, tak na Slovensku na přelomu 2. čtvrtletí, a od té doby je již zisková,“ dodal. Výsledky hospodaření firma zveřejní příští pátek.

Prodej skupiny byl podle analytika Atlantiku FT Milana Vaníčka lehce vyšší, než se očekávalo. „Meziroční srovnatelnost s celkovým počtem prodaných aut je však problematická vzhledem k tomu, že ve společnosti došlo k ústupu z některých trhů a všeobecné restrukturalizaci. Dle hodnot prodaných aut například v ČR se objemy prodeje snížily o 34 procent,“ dodal.

Vstup Ivany Šalomonové ze Studia Burza (zdroj: ČT24)

Po slabých zimních měsících začaly podle zástupců firmy na jaře prodeje
meziměsíčně růst a nyní se pohybují na úrovni loňského roku. "Na Slovensku
byly prodejní výsledky silně podpořeny rozhodnutím společnosti zavést v
březnu tohoto roku šrotovné na ojeté vozy," dodal mluvčí Vladan Crha. Vedle šrotovného podpořily růst prodeje i nízké ceny, které byly na začátku roku na historickém minimu.

Nejvíce, 6 645 vozů, prodala skupina v České republice. Na Slovensku prodala 1 931 aut a v pobočkách v Rumunsku a v Maďarsku, které zavírala během čtvrtletí, prodala 348 vozů. Skupina AAA Auto působí na trhu 16 let. V současné době provozuje síť 29 poboček v České republice a na Slovensku. Akcie firmy se stále obchodují na burzách v Praze a Budapešti.

AAA a PX (2009)
Zdroj: ČT24