GM si od vlády půjčila další čtyři miliardy dolarů

Detroit - Další čtyři miliardy dolarů si od vlády Spojených států půjčila problémová automobilka General Motors. Koncern, kterému vláda dosud vyplatila už víc než devatenáct miliard dolarů, to oznámil v noci na dnešek. Podmínkou veškeré vládní pomoci je, že GM nejpozději do 1. června předloží plán rozsáhlé restrukturalizace, na jeho základě pak bude rozhodnuto o případném vyhlášení bankrotu.

Téměř vše nasvědčuje tomu, že se koncern bude muset uchýlit pod soudní bankrotovou ochranu před věřiteli. Analytici ale dodávají, že výsledek nemusí být tak špatný, jak se nedávno myslelo. S odboráři se podnik na snížení pracovních nákladů již dohodl, nepřemluvil ale držitele obligací. Jim nabídl za 27 miliard dolarů svých dluhů deset procent akcií, věřitelé však chtějí mnohem větší podíl.

Přijde bankrot ještě v květnu?

Kolem osudu největší americké automobilky se v posledních dnech objevila řada spekulací. Deník Washington Post včera napsal, že americká vláda se už na vyhlášení bankrotu GM intenzivně připravuje a mohl by být vyhlášet ještě do konce května. Firma by prý podle vládního plánu měla v režimu bankrotové ochrany dostat od federální vlády další půjčky v hodnotě necelých 30 miliard dolarů. Ministerstvo financí však zprávu listu popřelo.

Analytici připomínají, že se zájemci o auta bankrotového režimu automobilek nebojí. Ukázalo se to na vozech od Chrysleru, jejichž prodej během dvou týdnů od soudní ochrany koncernu před věřiteli vzrostl, napsala agentura.