Slovenská opozice kritizuje výběr ČEZu na dostavbu Jaslovských Bohunic

Bratislava - Největší opoziční strana Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS) dnes zkritizovala způsob, jakým tamní vláda vybrala partnera pro výstavbu nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Opozici se nelíbí, že si kabinet vybral ČEZ bez tendru a návrh smlouvy projednal v utajeném režimu.

„Bez tendru se vybrala společnost, která pravděpodobně vyhovuje vládě Slovenské republiky anebo předsedovi vlády,“ podtrhl předseda poslaneckého klubu SDKU-DS Stanislav Janiš. V mezinárodním tendru by podle jeho slov nemusel zvítězit ČEZ, ale jiná firma.

Výběr ČEZu je obestřen tajemstvím. Janiš uvedl, že zatímco ještě loni v květnu ministerstvo hospodářství chtělo vypsat veřejnou soutěž, v prosinci premiér Robert Fico rozhodl, že slovenská státní Jaderná a vyřazovací společnost (JAVYS) bez tendru postaví elektrárnu s ČEZem. Výběr partnera bez soutěže je podle Janiše v rozporu s dobrými mravy a tím, co je výhodné pro občany Slovenska.

Opozice není jediná, kdo výběr ČEZu jako nejvhodnějšího kandidáta kritizuje. Napadla ho i nevládní organizace Greenpeace, která si už na postup slovenské vlády v této věci stěžovala dokonce až u Evropské komise.

Podle předběžných odhadů by měla výstavba nové elektrárny vyjít na čtyři až šest miliard eur. Novou kapacitu Slovensko postaví v Jaslovských Bohunicích, kde po vstupu do EU odstavilo dva starší bloky elektrárny V1. Smlouvu, na základě které ČEZ elektrárnu postaví, by měly obě strany podepsat v pátek.