Evropští regulátoři v Praze diskutovali o internetu

Praha - Evropští telekomunikační regulátoři v Praze jednali o sjednocení postupu v uvolňování nových frekvencí pro širokopásmový (tzv. broad band) internet. Některé země, jako například Velká Británie nebo Německo, už internetu začali přidělovat nové vysílací frekvence, ale jiné státy Evropské unie zatím vyčkávají. Telekomunikační balíček, který po shodě v rámci Rady EU neschválil Evropský parlament, obsahuje další významné normy upravující používání moderních technologií.

Mezi nejviditelnější výsledky regulace evropských telekomunikačních trhů patří o dvě třetiny levnější roamingová volání nebo textové zprávy ze zahraničí za méně než polovinu. „Myslím, že regulace je až druhým nejlepším řešením. Na prvním místě je konkurence, lidé si zkrátka sami vyberou levnější služby. Takže naším úkolem je konkurenci nastartovat,“ říká předseda skupiny evropských regulátorů Matthias Kurth.

„Hlavním posláním našich konferencí je jednotný postup národních regulačních orgánů. Musíme jednat konzistentně,“ dodává Jim Niblett ze společnosti Ofcom. Harmonizaci pravidel nebo práv spotřebitelů řešil i tzv. telekomunikační balíček. Evropský parlament mohl složitě vyjednaný kompromis přijmout ještě za českého předsednictví, ale nakonec ho odmítl.

Reportáž Michala Keborta, rozhovor s Pavlem Dvořákem (zdroj: ČT24)

„Byla to reakce na takzvaný 'francouzský zákon' ohledně kontrolovaného přístupu k internetu. Do balíčku byl přidán na poslední chvíli. Nad většinou dalších témat se ale politici shodli,“ vysvětluje Kurth. Regulátoři proto věří, že poslanci balíček odsouhlasí během několika dalších měsíců. Zavádí totiž celou řadu úprav pro nové technologie. Mezi ně patří například přidělování frekvencí pro širokopásmová připojení k internetu nebo vznik nového Evropského úřadu regulátorů elektronických komunikací.

Matthias Kurth
Zdroj: ČT24