General Motors prodala značku Hummer

New York - Největší americká automobilka General Motors, která v pondělí vyhlásila bankrot, se dohodla na prodeji své legendární značky Hummer. Uvedla to dnes agentura AP. Jméno nového majitele ani kupní cena zatím nejsou známy. Dohoda by měla ve Spojených státech zachránit více než 3000 pracovních míst.

Prozatím se spekuluje o zájemcích z Ruska nebo Číny. „Zatím nemůžeme říct, o koho jde, brání nám v tom smlouva, je to ale velmi kvalitní majitel,“ řekl předseda představenstva společnosti GM Fritz Henderson.  

V roce 2008 prodala automobilka více než 27 tisíc vozů značky Hummer, což je o polovinu méně než v roce předchozím. Automobily Hummer stojí 31 až 72 tisíc amerických dolarů. Hummer je terénní vůz, který se mimo jiné vyznačuje i velmi vysokou spotřebou. Automobilka se značku snažila prodat téměř rok, stále však nemohla najít zájemce. Značku teď prodává v rámci reorganizace, nad kterou dohlíží konkurzní soud.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Informace o automobilu Hummer:

Hummer, neboli High Mobility Multipurpose Wheeled vehicle, se dostal do povědomí během první války v Zálivu. Tam bylo nasazeno 20 tisíc vozů. Nyní ho používá 50 armád, včetně české. První civilní model byl vyroben roku 1992. Do rukou GM přešla značka Hummer v roce 1999. Cena vozů se v Česku pohybuje mezi jedním až dvěma miliony korun.

Prodej Hummeru se ale očekával. Fritz Henderson už v dubnu řekl, že automobilka očekává konečné návrhy od tří zájemců zhruba do měsíce. „Jsem si jist, že značce Hummer se bude s novými vlastníky dařit v celém světě. Pokud jde o General Motors, prodej značky Hummer dál urychlí přeměnu GM ve štíhlejší automobilku s jasným zaměřením a větší konkurenční schopností,“ řekl ředitel GM North America Troy Clarke.

Po Hummeru bude následovat prodej dalších značek firmy General Motors. Nejdříve přijdou na řadu vozy Saturn a Saab. „Vláda udělala chybu. Měla dát General Motors víc času na restrukturalizaci. Teď se může stát, že kdykoliv se nějaká velká firma dostane do potíží, přijde vláda a znárodní ji,“ uvedl bývalý viceprezident Spojených států Dick Cheney. Ještě nedávno patřilo pod General Motors 13 značek. Na konci ale zbydou pouze čtyři - Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC.