Katar možná koupí podíl ve Volkswagenu

Hamburk - Katar, ropná ekonomika ležící na poloostrově v Perském zálivu, vážně uvažuje, že vstoupí do německého automobilového průmyslu. Již začátkem měsíce zástupci emirátu potvrdili, že Katar stále uvažuje o převzetí podílu v německém výrobci sportovních automobilů Porsche, který kontroluje téměř 51 procent akcií Volkswagenu. Nyní údajně uvažuje i o koupi podílu v samotném majiteli české Škody Auto. Mluvčí VW dnes uvedl, že firma by takovýto krok podpořila.

Katarský emír údajně předsedovi představenstva automobilky Porsche Wendelinu Wiedekingovi už ústně přislíbil, že Katar vstoupí do německého autoprůmyslu prostřednictvím svých státních fondů. Nyní se objevily úvahy, že by Katar nemusel kupovat podíl v Porsche, nýbrž ve Volkswagenu.

„V zásadě se na to díváme pozitivně, protože by to zrychlilo proces tvorby integrované skupiny (složené z VW a Porsche),“ uvedl mluvčí společnosti Volkswagen, která je největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma Porsche nejprve zvažovala převzetí koncernu VW, později však své záměry přehodnotila a nyní plánuje pouze sloučení obou firem.

Převzetí podílu v Porsche či Volkswagenu Katarem by bylo další arabskou investicí do německého automobilového průmyslu. Německý automobilový koncern Daimler v březnu oznámil, že prodá přes devět procent svých akcií společnosti Aabar Investments PJSC ze Spojených arabských emirátů za téměř dvě miliardy eur (zhruba 54 miliard Kč). Arabská firma se tak stane největším akcionářem Daimleru.