Rusko chce dodávat více plynu do USA

Moskva - Ruský plynárenský kolos Gazprom plánuje zvýšit dodávky zemního plynu do Spojených států a v příštích letech chce pokrýt až deset procent poptávky největší světové ekonomiky. V současnosti přitom dodává ruský monopolní vývozce plynu do USA jen 0,5 procenta objemu, který Američané spotřebují.

K zásobování USA by měl sloužit plynovod Jamal a naleziště plynu v Barentsově moři Štokman. „S plynem ze Štokmanu a Jamalu stoupne náš podíl na pět až deset procent,“ upřesnil možnosti Gazpromu zástupce výkonného ředitele firmy Alexander Medveděv. „Do Severní Ameriky chceme dodávat 17 procent plynu ze Štokmanu,“ dodal Medveděv.

Severní Amerika je podle Gazpromu jedním z nejslibnějších světových odbytišť. Novým zdrojům tam nahrává rostoucí poptávka po zemním plynu i současný stav tamní produkce.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Štokman a Jamal pokládá firma za klíčové prostředky budoucí výroby, neboť produkce nalezišť v západní části Sibiře klesá. Štokman je jedním z největších nalezišť na světě a plyn pro export by měl začít produkovat do roku 2013.

Vydáno pod