ČKD Group chce vrátit Škodaexport státu

Praha - Skupina ČKD Group, která loni za 210 milionů korun zprivatizovala státní podnik Škodaexport, odstoupila od kupní smlouvy a vyzvala ministerstvo financí, aby si vzalo zpět akcie této firmy. ČKD Group prý odhalila v účetnictví Škodaexportu zkreslení, během privatizace prý navíc dostala neúplné informace o kontraktech podniku. Škodaexport, nyní pod názvem PA Export, je od čtvrtka v insolvenci.

Generální ředitel PA Exportu Štěpán Sádecký v oznámení zveřejněném na internetových stránkách firmy uvedl, že výkon akcionářských práv do doby, než je převezme MF, bude mít na starost správcovská společnost, jejíž jméno ale nezveřejnil. ČKD Group vlastnila PA Export přes společnost Fite Export. Kolik peněz firma za vrácené akcie po státu žádá, Sádecký neuvedl. 

Ministerstvo financí požadavek ČKD Group odmítlo, protože privatizace Škodaexportu byla v pořádku a zájemci dostali všechny informace o jeho hospodaření i obchodních aktivitách. „Jsme připraveni se bránit právní cestou,“ upozornil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Škodaexport patřil v 90. letech k největším exportérům průmyslových celků v Česku. Firmě ovšem postupně narůstaly dluhy a podnik se v roce 2002 dostal na pokraj bankrotu. Stát ho ale považoval za strategický pro tuzemský průmysl, a tak firmu od tehdejších akcionářů vykoupil a loni znovu privatizoval.