ČSA mají údajně záporný vlastní kapitál ve výši 708 milionů Kč

Praha - Do záporných čísel poprvé v historii klesla účetní hodnota Českých aerolinií. Výše vlastního kapitálu, tedy součet vkladů od státu, zisků a ztrát z minulých let, se na konci června dostala do minusu 708 milionů korun. Za propadem vlastního kapitálu stojí především ztrátové hospodaření. Z minulosti s sebou aerolinky vlečou bezmála miliardu korun neuhrazených ztrát, ke kterým se za první pololetí přidalo 1,8 miliardy Kč. S odvoláním na firemní dokumenty, jimiž se v pondělí zabývala dozorčí rada ČSA, o tom píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Záporný vlastní kapitál znamená, že firma prohospodařila všechny peníze, které do ní vložil majitel, a ještě dalších tři čtvrtě miliardy navíc. V součtu s tím, že kromě tří starších boeingů a dvou airbusů již nemá žádný významný zpeněžitelný majetek, je závislá na čerpání úvěrů od státního podniku Osinek, to ve výsledku znamená i nulovou hodnotu podniku. „Záporný vlastní kapitál je extrémní problém,“ komentoval hospodaření ČSA analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. „Na druhou stranu SkyEurope mají záporný kapitál delší dobu a také stále létají,“ dodal.

Podrobnosti o příčinách ztrát se zájemci o odkup dozví v září

Jiří Šimáně, který je se svou společností Unimex Group lídrem konsorcia, které zůstalo po odstoupení Air France-KLM jediným zájemcem o koupi ČSA, listu řekl, že o špatných výsledcích za první pololetí i záporném kapitálu ví. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny prý ale uvedl, že ještě neví, co je příčinou oznámené ztráty ČSA. „Ztrátu kolem dvou miliard jsme čekali, nevíme ale, co je příčinou takové ztráty. To se dozvíme na manažerských prezentacích, které mají proběhnout počátkem září,“ řekl Šimáně.

Kupující ČSA mnoho majetku nezíská, protože současné vedení už rozprodalo majetek v hodnotě zhruba dvou miliard a v plánu má i další výprodeje. Do konce roku se navíc bude ještě vlastní kapitál dál snižovat, neboť firma předpokládá ztrátu kolem dvou miliard. Teprve až v průběhu příštího roku se mají do hospodaření promítnout úsporné kroky, a to především propouštění.  

Tomu, že vedení aerolinek udrží ztrátu za letošní rok pod dvěma miliardami korun, ale Šimáně příliš nevěří. Podle něj by bez avizovaných prodejů mohla ztráta dosáhnout výše 2,5 až tři miliardy korun.

Letadlo společnosti ČSA
Zdroj: ČT24