Zdražování ropy se zastavilo, barel texaského zlata se vrátil pod 74 dolarů

Singapur - Během obchodování v Asii se přestaly zvyšovat ceny ropy a kvůli poklesu akciových trhů znovu zamířily dolů. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se tak vrátil pod hranici 74 dolarů, další vývoj bude podle analytiků záviset na stavu zásob v amerických skladech. Minulá zpráva ukázala výrazné snížení zásob ropy. Kolem deváté hodiny ranní se barel WTI prodával za zhruba 73,80 dolarů a proti předchozímu závěru byla jeho cena nižší asi o půl dolaru. V pondělí se cena vyšplhala až na 74,81 dolarů za barel, a dostala se tak nejvýše od loňského října. Barel severomořské ropy Brent dnes zlevnil o téměř 60 centů na 73,70 dolarů.

Ceny ropy dnes poklesly poprvé za šest dnů, hlavně v reakci na propad čínských akcií. Hlavní index akciového trhu v Šanghaji vykazoval krátce před koncem obchodování propad o 5,5 procenta. Čínské akcie si letos vedou zdaleka nejlépe a od začátku roku do srpna zpevnily o více než 80 procent. Během dvou srpnových týdnů však ztratily kolem 20 procent.

„Za poklesem je zřejmě dnes propad akciových trhů,“ poznamenal analytik finanční společnosti Astmax Tecu Emori. „Čeká se i na zprávu o stavu zásob ropy. Fundamentální faktory trhu jsou pořád slabé, a třebaže zásoby ropy mohou klesat, zásoby produktů jsou stále vysoké,“ dodal.

Podle analytiků ukáže statistika za minulý týden další pokles zásob ropy v USA. Snížit by se mohly také zásoby benzinu, naopak v kategorii destiláty, kam patří například nafta a topný olej, se patrně zvýšily.