Jablonex zavřel sklárnu v Železném Brodě, zbyly stovky nezaměstnaných

Železný Brod – Výroba skla v železnobrodském Jablonexu dnes definitivně skončila. Zaměstnanci společnosti dnes jen smutně balili své věci a vyřizovali dokumenty potřebné k registraci na úřadu práce. Většina z nich využila možnosti se na místě rovnou zaregistrovat, jablonecký úřad práce přímo v závodě otevřel detašované pracoviště. Skláři tak nemusejí složitě nikam jezdit a mohou vše vyřídit na místě.

Pro propuštěné skláře nebylo loučení s podnikem jednoduché. „Pracovala jsem tu celý život, nevím, co bude dál,“ řekla jedna z dnes už bývalých zaměstnankyň. Nabídka jiné práce pro skláře je v regionu minimální. „Řada těch lidí má navíc přes 50 let a na trhu práce o ně není zájem,“ doplnil tamní odborový předák Miroslav Kotrba. Sám se ve sklárně v 15 letech vyučil a celý život v ní pracoval. „Ani nevím, kde mám výuční list, nikdy jsem ho nepotřeboval,“ poznamenal. V továrně podle něj zůstane už jen zhruba 15 lidí, většinou údržbářů nebo pracovníků ve skladech.

Výroba skleněné bižuterie v Železném Brodě má více než 150letou tradici. Železnobrodské sklo patřilo ještě před pěti lety k největším zaměstnavatelům ve městě. Pracovalo tam kolem 1150 lidí. Po převzetí podniku Jablonexem se ale začalo postupně propouštět, až zbyla na začátku letošního roku jen čtvrtina zaměstnanců. Ti dostali výpověď v červnu. Vlastníci skupiny se nedokázali shodnout na tom, jak čelit asijské konkurenci, a rozhodli se celý podnik prodat. Nerentabilní výrobu, o kterou není zájem, ukončili. Mimo Železného Brodu se to týká třeba i jablonecké Bižuterie.