ČSOB odmítá zastavení stíhání v kauze České pivo

Praha - Československá obchodní banka podala stížnost proti rozhodnutí státního zástupce. Ten v červenci zastavil stíhání všech obviněných v kauze známé jako České pivo, která je jedním z případů kolem zkrachovalé Investiční a poštovní banky. Případem se nyní zabývá Nejvyšší státní zastupitelství. Dnes to uvedl Český rozhlas Radiožurnál.

V kauze byli podle dostupných informací obviněni bývalí náměstci generálního ředitele IPB Libor Procházka a Aladár Blaas, bývalý zástupce japonské Nomury Eduard Onderka, dva exmanažeři českého zastoupení Nomury Randall Dillard a David Thirsk a šestice podnikatelů. Žalobce pražského vrchního státního zastupitelství Ladislav Letko ale rozhodl o tom, že jsou nevinní.

Kauza České pivo se týká transakcí s akciemi Plzeňského Prazdroje. Jde o to, že si japonská banka Nomura podle podezření policie nákupem akcií Plzeňského Prazdroje pojistila do budoucna svou investici do nákupu akcií IPB. Přitom se nákupy akcií IPB a akcií Prazdroje uskutečnily souběžně a byly vzájemně podmíněny. Skupina Nomura podle podezření policie získala neoprávněný majetkový prospěch přes sedm miliard korun.

Loni v prosinci pražský vrchní soud zamítl odvolání ČSOB proti rozhodnutí Městského soudu v Praze z října 2006. Prvoinstanční soud tehdy odmítl žalobu ČSOB napadající obchodní transakce Nomury s akciovými podíly Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Radegast. ČSOB se v případu České pivo domáhala odškodného asi čtyřiadvaceti miliard korun.

Nomura vlastnila před krachem IPB šestačtyřicet procent jejích akcií. Jako pojistka této investice vznikla po dohodě Nomury a IPB společnost České pivo, která zakoupila akcie českých pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velkopopovický Kozel. Na nákup akcií tehdy půjčila IPB zhruba sedm miliard korun a Nomuře byly vystaveny směnky. Za ty pak Nomura zaplatila už bezcennými akciemi IPB a České pivo následně japonská banka prodala za čtyřiadvacet miliard korun jihoafrické společnosti South African Breweries.