Evropští mlékaři se možná dočkají další podpory

Brusel – Evropští výrobci mléka se možná dočkají další podpory, o její přesné podobě se ale rozhodne až v říjnu. Shodli se na tom dnes ministři zemědělství EU v Bruselu. Ve hře je mimo jiné návrh Evropské komise na zvýšení státní pomoci mlékařům ze 7 tisíc eur (asi 182 tisíc korun) na 15 tisíc eur (zhruba 390 tisíc korun). Český ministr zemědělství Jakub Šebesta má ovšem z tohoto kroku obavy, tvrdí, že taková pomoc by jen prohloubila rozdíly mezi starými a novými členskými zeměmi. Chudí nováčci, a tedy i Česká republika, by totiž na zvýšení dotací neměli peníze.

Plán Evropské komise, který dnes měli ministři na stole, počítá s tím, že by státy EU mohly poskytnout zemědělcům podporu až do výše 15 tisíc eur, aniž by musely žádat o souhlas komise. Má to ale háček, pomoc by měla být určena jen převážně pro malé farmy, v postkomunistických zemích včetně Česka ovšem převládají farmy většího formátu. „Nechceme podporu takovou, která by vytvořila ještě větší rozdíl mezi starými a novými členskými státy,“ prohlásil dnes na adresu návrhu Šebesta.

Problém by podle českého ministra vznikl i kvůli objemu prostředků, které je potřeba do zemědělství nalít. Bohaté státy by prý mohly producentům mléka dávat podporu v plné výši, zatímco chudší země, mezi něž patří i Česká republika, by si ji nemohly dovolit. Zemědělci na západ od českých hranic by tak byli v konkurenční výhodě.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Rostoucí marže obchodníků

Otazník stále visí nad postupem Evropské unie proti obchodním řetězcům, které podle řady farmářů stojí za poklesem výkupních cen. Evropská komise v červencové analýze trhu s mlékem tvrdila, že případně prozkoumá marže obchodníků. V 26 ze 27 členských států EU totiž klesají výkupní ceny, ale prodejní ceny mléčných výrobků pomalu rostou. Jedinou výjimkou je Česko, kde se citelně propadly výkupní ceny, ale poklesly i prodejní ceny, byť mírně.

Policie čeká protesty

Dnešní jednání ministrů zemědělství provázela demonstrace zemědělců stejně jako při podobných příležitostech v minulosti. V centru unijních institucí v Bruselu se sešly stovky farmářů, ale svoje shromáždění poměrně brzy rozpustily. Desítky policistů, kteří na demonstraci dohlíželi, tak vůbec nemusely zasahovat.

Situace na trhu s mlékem se za poslední rok výtazně zhoršila. Po rekordním růstu cen v roce 2007 nastal prudký propad, který přivedl některé farmáře do existenčních problémů. Výkupní ceny mléka klesly ze 30 až 40 eurocentů za litr (7,80 až 10,40 Kč) až na průměrných 24 centů za litr (6,24 Kč), přičemž mnoho producentů nedostává více než 20 centů za litr (5,20 Kč).

Pro boj s likvidační situací mohou nyní zemědělci využívat intervenčních nákupů, podpory soukromého skladování a v některých případech i vývozních dotací. Původně požadovali i snížení kvót na produkci mléka, což by mohlo vést k růstu cen. Komise a členské státy však nehodlají kvóty nijak měnit, kvóty se tak budou každoročně zvyšovat až do roku 2015, kdy se mají definitivně zrušit.

Ministr zemědělství Jakub Šebesta před jednáním o zemědělských dotacích
Zdroj: ČT24