Strojírenský veletrh bude skromnější, přesto bude co k vidění

Brno – Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, který letos otevře své brány už po jednapadesáté, se představí zhruba 1500 firem ze 30 zemí – o čtvrtinu méně než před rokem. Za úbytkem vystavovatelů stojí podle organizátorů hospodářská krize. Na druhou stranu se však letos podařilo nalákat nováčky. Téměř třetina vystavujících bude v Brně vůbec poprvé. Veletrh, který odstartuje 14. září, doplní i 5. ročník výstavy Transport a Logistika.

Víc než třetina firem, které budou v Brně vystavovat, přijede ze zahraničí. I tak ale bude akce chudší než loni, kdy na jubilejní 50. ročník strojírenského veletrhu dorazily dva tisíce vystavovatelů. „V současné době je to složitější, protože firmy samozřejmě šetří, ale teď po prázdninách se jeví, že zájem o veletrhy je. Firmy jsou si vědomy, že se musí prezentovat, že musí být vidět na trhu,“ uvedl Jiří Kuliš z pořadatelské firmy Veletrhy Brno.

Ředitel veletrhu Jiří Rousek upozorňuje hlavně na to, že více než polovinu letošních exponátů tvoří novinky. Větší pozornosti se dostane energetice, představí se i vysoké školy se svými nápady pro využití v průmyslu. Vysoké učení technické v Brně tak například ukáže bezpilotní letoun, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava představí vodíkové vozidlo a pražské ČVUT návštěvníky seznámí s novým formulovým vozem. „Je potřeba vidět, že firmy nespaly, že sice šetřily na všem možném, ale protože tam bude vystaveno 50 procent nových nebo inovovaných výrobků, je to obrovský úspěch českého průmyslu,“ podotkl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Na strojírenský veletrh dorazí méně vystavovatelů (zdroj: ČT24)

Brno zaplní Němci

Partnerskou zemí letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu je Slovensko, které představí 80 firem. Loni bylo partnerem veletrhu Německo. Právě z Německa přijede už tradičně nejvíce vystavovatelů. Letos jich bude 250, což je nejvíce v historii veletrhu.

Brněnské výstaviště se letos rozšíří o nový pavilon P o ploše 10 tisíc metrů čtverečních, podle Rouska největší ve střední Evropě. Počet ocenění, takzvaných zlatých medailí, bude snížen z dvanácti na čtyři. Nově je předá Svaz průmyslu a dopravy. Celodenní vstupné pro registrované návštěvníky stanovili pořadatelé na 100 korun, bez registrace zaplatí 200 korun.

Mezinárodní strojírenský veletrh
Zdroj: ČT24
Vydáno pod