Zemědělci se bojí o státní půdu

Praha – Pokud politici nezačnou jednat, už za tři roky bude státní půda rozprodaná, upozorňují čeští zemědělci. Poslanci totiž neschválili Senátem pozměněnou novelu, která měla omezit možnosti spekulantů nakupovat v Česku pozemky. Zároveň ani neschválili původní návrh. Novela se tak odkládá o další měsíce.

„Veškeré pozměňovací návrhy, které dala Poslanecká sněmovna, ať už to bylo z pravicového nebo levicového spektra, Senát vyhodil, nám se zdá, že tím pádem je tento zákon bezzubý,“ vysvětluje svůj postoj předseda zemědělského výboru ČSSD Ladislav Skopal.

Podle zemědělců začíná být současná situace tragická, protože další oddalování novely hraje do karet hlavně velkým developerům nebo realitním kancelářím. „Podmínky jsou do jisté míry uvolněny natolik, že do nákupu půdy může vstupovat i nezemědělský kapitál, případně i spekulativní,“ podotýká Tomáš Doucha z Ústavu zemědělské ekonomie a informací. Největší zájem mají investoři o kvalitní půdu na jižní Moravě nebo o lokality v blízkosti hranic.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

V současnosti stát vlastní zhruba 230 tisíc hektarů půdy, z toho kolem 70 blokuje například pro výstavbu dálnic. Zbývá 150 tisíc, ročně se přitom prodá kolem 50 až 70 tisíc hektarů. Za tři roky tak už podle zemědělců nebude co prodávat.