Ztráty aerolinek letos vzrostou na 11 miliard dolarů

Washington - Odhad letošních ztrát světových aerolinek na 11 miliard dolarů (191 miliard korun) z dřívějších devíti miliard dolarů dnes zvýšilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Mezi důvody patří pokles poptávky po osobní i nákladní letecké přepravě, způsobený ekonomickou recesí a zvýšením cen pohonných hmot. Ztráty by aerolinky měly zaznamenat i v příštím roce.

Aerolinky vykázaly za první pololetí letošního roku ztrátu šest miliard dolarů. IATA dodala, že již vidí první známky oživení, zvláště v Asii. Zvyšuje se tak počet cestujících i zájem o nákladní přepravu. Krize však stáhla dolů ceny, takže cestující platí méně. Naopak ceny pohonných hmot se zvyšují.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu očekává ztrátu i v příštím roce, ta by se však měla snížit na 3,8 miliardy dolarů. Zpět k zisku by se aerolinky měly dostat nejdříve v roce 2011.

IATA zahrnuje zhruba 240 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 94 procenty. Statistika sdružení nezahrnuje vnitrostátní přepravu.