Po krizi zbude v zemích OECD 25 milionů nezaměstnaných

Paříž – Kvůli hospodářské krizi, která již rok decimuje globální ekonomiku, zanikne jen ve členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) až 25 milionů pracovních míst. Podle zprávy OECD, která sdružuje 30 nejrozvinutějších zemí světa včetně České republiky, se míra nezaměstnanosti do konce příštího roku vyšplhá na deset procent, a ještě tak posune nová poválečná maxima.

Jen od konce roku 2007 do července 2009 v souvislosti s krizí v OECD přišlo o práci 15 milionů lidí a dalších deset milionů pracovních míst by ještě mělo zaniknout do konce příštího roku. Podle zprávy OECD na tom nic nezmění ani fakt, že se již hojně objevují známky hospodářského oživení.

Zpráva OECD o nárůstu nezaměstnanosti:

„Největším rizikem je to, že většinu tohoto vysokého nárůstu nezaměstnanosti způsobí změny strukturální povahy.“


Míra nezaměstnanosti v zemích OECD je už teď na poválečném maximu a do letošního června se vyšplhala na 8,3 procenta. Na konci roku 2007, tedy těsně před začátkem krize, činila 5,6 procenta. Nejhorší situace je ve Španělsku, Irsku a ve Spojených státech. Zatímco ve Španělsku míra nezaměstnanosti od konce roku 2007 do poloviny letošního roku vzrostla o 9,7 procentního bodu, v Irsku nárůst činil 7,8 a v USA 4,5 procentního bodu.

„Výhled trhu práce by byl ještě horší, kdyby vlády neprosadily expanzivníměnovou a fiskální politiku,“ uvádí zpráva OECD. Organizace zároveň odhaduje, že díky protikrizovým balíčkům jednotlivých vlád poroste zaměstnanost v příštím roce o 0,8 až 1,4 procenta rychleji, než by tomu bylo bez jejich zásahu.